Вейповете са най-модерни сред младите във Варна. Това стана ясно

...
Вейповете са най-модерни сред младите във Варна. Това стана ясно
Коментари Харесай

Вейповете най-модерни сред психовеществата при младите във Варна

Вейповете са най-модерни измежду младите във Варна. Това стана ясно от съвещание на Общинския съвет по наркотичните субстанции в морския град, на което бе показана настояща информация за следените трендове през 2022г., свързани с разпространяването и използването на наркотични субстанции, заяви кореспондент на Varna24.bg .

Вейповете наподобяват на пръв взор безобидни, само че не е явен размера на риска, който съставляват те. Освен никотина и незнайните химикали, рискът от прибавяне на неразрешени субстанции към сместа е висок. Това е тетрахидроканабинол, който се съдържа във вейповете в много високи и съсредоточени дози. А той е естествена съставна част и главното психоактивно вещество в канабиса.

През предходната година, стана ясно на съвещанието, проведено от дирекция " Превенции " в Община Варна, са открити 280 случая на остри интоксикации, свързани с приложимост на наркотични субстанции, от които 22 при деца (8% от всичките случаи през годината). От тях 12 случая са на комбинирана приложимост на опиати от друг клас. По систематизиране по пол - случаите са 9 девойки и 13 момчета, а при възрастова рамка - да 14 години - 1 случай, а останалите от 15 до 17 години.

През 2022 година са открити 714 случая на остри интоксикации, свързани с приложимост на алкохол, от които 58 при деца.

През 2022 година 107 пациенти са приети в болница във връзка психични/поведенчески разтройства, заяви доктор Борислав Станчев от дирекция " Превенции ".

Той добави, че се следи връщане до предковидното положение при приемането на наркотични субстанции. На първо място е приема на марихуана, следвана от метамфетамини и синтетична дрога.

Интересното е, че се демонстрира възрастовата рамка на лицата, които прибягват до приема на опиати. Д преди години междинната възраст бе 23, а през предходната година - 40 години.

Не се вижда и регистрира райониране при приема на наркотични субстанции във Варна, добави още доктор Станчев. Той изясни, че най-често хората, изключително подрастващите, прибягват до дрога, поради липса на полезности и самотност.

25 % са младите, които са вземали божествен газ през последните 6 месеца във Варна. Там казусът е в количеството - 5 патрона въздействат на душeвността, както и в това, че първо се приема опиат, а по-късно се добавя с божествен газ. Сам по себе си райския газ не е опиат, изясни експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР