ВЕвропа пиенето на чай придобива популярност едва преди 400 години.

...
ВЕвропа пиенето на чай придобива популярност едва преди 400 години.
Коментари Харесай

Разходка до най-старата чаена плантация в Европа

ВЕвропа пиенето на чай придобива известност едвам преди 400 години. Най-често той се внася от Индия или Китай. Чай обаче се отглежда и в Европа, въпреки и на доста малко места. Най-старата чаена ферма на Стария континент се намира на Азорските острови, Португалския архипелаг в Атлантическия океан. 

Журналистът на предаването “Евромакс ” на “Дойче веле ” - Хенрик Велинг,  ни води към най-старата чаена ферма в Европа. Там се отглежда чай от 1883 година. 

Мадалена Мота е шесто потомство, което дава отговор за фабриката. 

“Почвата на Азорските острови е доста кисела, тъй че корените стигат доста дълбоко. Това прави чая пресен ”, изясни Мота. 

Беритбата се прави сред април и октомври. В чаената ферма се отглежда чай на повърхност от 45 хектара. Дежурят към 30 служащи. По този метод се създават към 40 тона чай годишно. 

Чаят пристигнал на Азорските острови преди към 200 години. Предците на Мадалена Мота минали от портокали на чай. 

Чрез кръговите придвижване на валцовата машина клетките в листата се разчупват. Клетъчният сок влиза в контакт с О2 за първи път. “Когато вършим черен чай листата би трябвало да поемат О2. Това е доста значимо. Ако не смелим листата, те не могат да се окислят ”, изясни Мота. 

В света има единствено един тип чаено растение, само че към 3000 типа чай. Районът, употребяваните листа и метода на обработка трансформират сорта и усета. 

В тази чаена ферма се създават три типа чай.

Още за обичайна рецепта гледайте във видеото. То е част от предаването „ Евромакс “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР