Ветровитото и сухо време в горещи летни дни води до

...
Ветровитото и сухо време в горещи летни дни води до
Коментари Харесай

Пикът на поленовите алергии е през късното лято?

Ветровитото и изсъхнало време в горещи летни дни води до мощно изявени недоволства
Д-р Шасине Вели е експерт алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни ползи в областта на диагностиката и лекуването на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско сдружение по алергология и Българско сдружение по токсикология. 

Най-силно алергизиращите растения през август и септември са пелинът и амброзията. Обикновената амброзия се среща в Съединени американски щати и в Европа.
-->
Според направени изследвания, заради климатичните промени е допустимо увеличение на количеството полени на амброзия в огромна част от територията на Европа. Очаква се през интервала 2041-2060 година в Европа засегнатите от алергия към амброзия

да се усилят до 77 благ. души, при 33 благ. все още

За по-малко от 20 години този бурен придобива необятно разпространяване и в България, изключително в северните региони и Черноморието. Амброзията е доста сериозен извършител на алергии,  тъй като поленът? има извънредно мощни алергизиращи свойства.

Другият тип полен, който е с сходни алергизиращи свойства е пелинът, който отделя полените си съвсем по същото време. В България се срещат повече от 10 типа пелин и пораства в  цялата страна на морското ниво до към 2000 м надм. височина.

Симптомите на алергията към пелин и амброзия са  добре познатите от страна на носа и очите-

сърбеж, кихане, бистри тайни, зачервяване

При по-силно изразена сенсибилизация е допустимо да има пристъпи на кашлица, свирене в гърдите, зной.

Симптомите на алергия към амброзия и пелин зависят напълно от количеството на поленовите частици във въздуха. Така че, прохладно, изсъхнало време в горещи летни дни, ще докара до мощно изявени недоволства.

Диагностиката на алергиите към амброзия и пелин се прави доста бързо и не основава усложнения.

 

Съветите за понижаване на експозицията на къснолетни полени са:

отбягване на утринните разходки, утринното проветряване, екскурзиите в планините и измежду природата. Ако въпреки всичко се излезе на открито, след прибиране вкъщи е добре да се сменят облеклата, да се изплакне с вода лицето, изключително очите и носа, като вечер е целесъобразно вземането на душ.

По отношение на лекуването на алергиите към амброзия и пелин, то включва симптоматични средства (антихистамнин, локалнини кокртикостероиди, назални промивки)  и характерна имунотерапия, които се назначават след определяне на алергията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР