Ветроходният кораб на Грийнпийс Rainbow Warrior пристигна вчера в пристанището

...
Ветроходният кораб на Грийнпийс Rainbow Warrior пристигна вчера в пристанището
Коментари Харесай

Ветроходът на "Грийнпийс" кани граждани на дискусии и обучения за климата

Ветроходният транспортен съд на " Грийнпийс " Rainbow Warrior дойде през вчерашния ден в пристанището на Варна. Ветроходът ще се задържи на българското Черноморие сред 3 и 9 юни и кани на борда си жители за серия от събития, представящи работата на природозащитниците на световно равнище.

Всички събития в България са с отворени порти и вход свободен. Основните послания са за потребление на чиста възобновима сила, децентрализация и справяне с климатичната рецесия.

Тазгодишното посещаване е част от общоевропейския тур на кораба за смяна на енергийната система " Заедно за климата ". В него ветроходът Rainbow Warrior ще обиколи 9 европейски страни, а България е втората му спирка. Целта на тура е да провокира и действителни промени в политиките за справяне с климатичната рецесия и в енергийния бранш.

Събитията

Във Варна с акостирането на кораба през вчерашния ден към този момент стартира серията от образования, конгреси за нововъведения, кино прожекции, куклен спектакъл и отворени порти за всички, които желаят да прегледат кораба.

Вчера вечерта на Морска гара " Варна " Грийнпийс направиха светлинна акция, която символизира енергийния преход от изкопаеми горива към възобновима сила, от централизирана енергийна система, към система на хората, колективите, общините. В нея ще участваха доброволци от цялата страна, които с прожектори обрисуваха слънце.

 Светлинна акция за чиста сила на Грийнпийс дебаркира на пристанище
Светлинна акция за чиста сила на Грийнпийс дебаркира на пристанище " Варна ".

Днес енергийният специалист Игнасио Наваро от плана за обективен енергиен преход на " Грийнпийс " ще е един от участниците в полемиката " Каква е ролята на жителите в бъдещата енергийна система на България? ". В полемиката ще вземат присъединяване още Славчо Нейков, енергиен специалист с над 25-годишен опит, ръководител на Института за енергиен мениджмънт; Павлина Трифонова, ръководител на Съюза на европейските производители на зелена енергия; Колю Орешков от Центъра за енергийни решения; Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и стабилно развиване – Варна. За присъединяване в полемиката са поканени и Министерството на енергетиката, КЕВР, ЕСО, и Парламентарната комисия по енергетика.

На събитието ще бъде показана концепцията за енергийни жители, която е част от новия пакет ограничения за преход към чиста сила на Европейския съюз. Също по този начин ще се дискутират провокациите пред хората, които биха желали да създават възобновима сила за лична консумация в България.

Какво следва във Варна и в Бургас

Програмата за идващите дни предлага ще се развия до сряда вечер във Варна, а по-късно до края на седмицата в Бургас. Повече можете да видите в събитието във фейсбук, а в резюме събитията включват:

Вторник, пристанище Варна:- Каква е ролята на жителите в бъдещата енергийна система на България - полемика, 09:30 - 12:30
- Отворени порти - 15:00 - 19:00
- Шатра със слънчеви играчки - 15:00 - 19:00
- Зелено кино - кино прожекции, 21:00 - 23:45

Сряда, пристанище Варна:
- " Прахоляшка в Черното кралство " - зрелище за деца и възрастни, 11:00 - 12:00
- Отворени порти във Варна,15:00 - 19:00
- " Прахоляшка в Черното кралство " - зрелище за деца и възрастни, 16:00 - 17:00
- Дискусия за качеството на въздуха - източници на замърсяване и решени, 17:30 - 19:00Четвъртък, пристанище Бургас:
- Пресконференция на екипа на " Грийнпийс " - България, 11:00 - 11:45
- Зелено кино - кино прожекции, 21:00 - 23:45

Петък, пристанище Бургас:

- Ученически иновационен лагер " Енергия от слънцето " - 10:00 - 19:00
- Нощ на разказвачите - " Енергията на бъдещето ", 20:00 - 22:00

Събота и неделя, пристанище Бургас:
- Световно кафене - " Как да променим енергийната система? ", 10 ч всяка от двете сутрини, интерактивна полемика.
- Форум " Енергийни решения " - от 15 до 18 ч и двата дни. Събитието е отворено и за жители и ще събере енергийни експерти, които ще показват различни на наложените в България технологии. Сред тях са слънчева сила, произвеждане на сила от водород, планове за образован слънчев град и пасивни къщи, електрическо колело със слънчеви панели, създадено от възпитаници. Някои от представянията ще бъдат онагледени с умалени модели.

Участниците в събитието са от Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките и от Соларната лаборатория на Академията, от Софийската енергийна организация - СОФЕНА и от други институции, компании и организации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР