Ветиверът е родом от Индия и неговото масло се използва

...
Ветиверът е родом от Индия и неговото масло се използва
Коментари Харесай

Приложение на масло от ветивер и всички негови ползи

Ветиверът е родом от Индия и неговото масло се употребява в националната медицина от минимум хиляда години в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна Африка. Интересното е, че листата и корените на ветивера също имат също толкоз доста изгоди, колкото тяхното масло!

Известно е също, че етеричното масло от ветивер е доста потребно за тялото и душата основно заради своите изгоди за здравето, както и за психическото благоденствие. Лечебните му свойства обаче са му спечелили прозвището " масло на спокойствието " още в Индийския субконтинент.

Какви са изгоди от маслото на ветивер за здравето

Маслото от ветивер като антиоксидант

Ето първото преимущество на етеричните масла от ветивер. През 2005 година изследване на Департамента по хранителни науки и човешко хранене в университета Клемсън, Южна Каролина, прави оценка наличието на антиоксиданти в маслата от ветивер. Установено е, че антиоксидантите имат мощна интензивност за премахване на свободните радикали спрямо антиоксидантите, открити в други масла.

Масло от ветивер за лекуване на белези и петна по кожата

 Ветивер

Имайки лековит резултат, маслото от ветивер подкрепя регенерацията на кожата и клетките. Лекува белези, подмладява кожата, отстранява тъмните петна, ще ви помогне да се отървете от акне, едра шарка, а също по този начин предотвратява признаците на стареене.

Маслото от ветивер лекува синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност

Проучване през 2011 година потвърди, че маслото от ветивер в действителност е дейно за лекуване на Синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност при деца. Изследването се организира от 1999 година и включва 20 деца на възраст от 6 до 12 години. В резултат на това маслото от ветивер покачват успеваемостта си със 100% след поемане, когато децата са отвън надзор.

Масло от ветивер е афродизиак

Емоционалният стрес и безпокойството могат да повлияят на либидото. Всъщност маслото от ветивер освен усъвършенства либидото, само че и покачва равнищата на тестостерон и естроген. При дамите маслото от ветивер също укрепва репродуктивната им система, балансира хормоните и контролира менструалния цикъл.

Маслото от ветивер усъвършенства функционалностите на тялото

Като тоник маслото от ветивер усъвършенства телесните функционалности като имунната система и нервната система. В индийско изследване от 2015 година е открито, че маслото от ветивер минимизира количеството токсични субстанции в тялото, породени от химиотерапевтично лекарство, наречено цисплатин.

Маслото от ветивер за понижаване на тревогата и нервността

Маслото от ветивер е ароматерапевтично и се употребява за разпределяне и понижаване на прочувствения стрес като тревога, раздразнителност, пристъпи на суматоха и признаци на меланхолия.

Маслото от ветивер като противовъзпалително

 Масло от ветивер

Успокояващата и охлаждаща природа на маслото от ветивер го прави идеално за лекуване на разнообразни възпалителни положения, изключително в кръвоносната и нервната система. В допълнение към това то също се смята за уместно за лекуване на възпаления, породени от несъразмерна топлота, като дехидратация, както и топлинен удар.

Маслото от ветивер предотвратява бактериални инфекции

Бактериите и микробите се развиват доста бързо в парещ и мокър климат като тропиците. В този вид климат раните са изложени на спомагателна заплаха, известна като сепсис заради увеличеното наличие на бактерии в тропиците. Етеричните масла от ветивер могат да предотвратят това, като спрат растежа на бактериите, причиняващи сепсис, известни като Staphylococcus aureus.

Масло от ветивер при бодърствуване

Маслото от ветивер е идеално и за лекуване на бодърствуване, защото е успокоително по природа. Освен това може да лекува и други форми на прочувствени прояви като яд, безпокойствие и раздразнителност.

Маслото от ветивер е репелент

Селскостопанският център на Луизианския държавен университет проучва репелентните свойства на осем етерични масла, в това число и ветивер. В резултат на това етеричните масла от ветивер са най-хубавите репеленти заради тяхната дълготрайна мощ.

Как да употребявате етерично масло от ветивер

Етеричното масло от ветивер е на практика налично на всички места, където се продават етерични масла.

Ето няколко идеални метода за потреблението му.

 Приложение на масло от ветивер и всички негови изгоди

Масло от ветивер за вана

Поставете 5-10 капки етерично масло от ветивер във вана, цялостна с гореща вода. Тази примес обезпечава доста преимущества, като прибавяне на мирис и охлаждащ резултат към водата, както и попречване на прегряване на тялото, с цел да се обезпечи цялостна релаксация. Можете също да комбинирате етерично масло от ветивер с етерични масла от лавандула и роза за оптимални резултати.

Масло от ветивер за масаж

Смесете 3-5 капки етерично масло от ветивер с масло от жожоба. След това сместа може да се употребява като масажно масло за постоянна приложимост. Освен че облекчава физическото напрежение, тази процедура успокоява мозъка и кожата става гладка и хидратирана.

За възстановяване на страстите и настроението

За тази цел етеричното масло от ветивер може да се разпръсне посредством слагане на 3-5 капки от маслото в дифузер или нанасяне на 1-2 капки върху шията, китките и гърдите.

Предупреждения при приложимост на масло от ветивер

Като цяло етеричното масло от ветивер е изцяло безвредно от позиция на това, че не провокира сензитивност, не нервира и не е токсично. То също може да бъде безвредно за перорална консумация, при изискване че се приема в по-малки дози, като да вземем за пример във вода с ветивер.

Все отново би трябвало да се означи, че етеричното масло от ветивер може да не е безвредно за бременни и кърмещи дами. Това е по този начин, тъй като, първо, резултатите му върху кърмачето не са потвърдени, и второ, необятно се счита, че пероралната приложимост на масло от ветивер от бременни дами може да докара до импровизиран аборт. Това изказване обаче към момента не е потвърдено емпирично.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР