Кипър разрешава използването на човешки лекарства за COVID-19 срещу смъртоносна вирусна мутация при котки

...
Ветеринарните лекари в Кипър приветстват решението на правителството да разреши
Коментари Харесай

Ветеринарните лекари в Кипър приветстват решението на правителството да разреши запасите от лекарства за хора срещу COVID-19 да се използва срещу котешки вирус, който е убил хиляди котки на средиземноморския остров

От MENELAOS HADJICOSTIS Associated Press, 4 август 2023 г., 4:44 ч. Коронавирусно лекарство, което ще се използва при котки за борба с локална мутация на котешки вирус, който е уби хиляди животни на средиземноморския остров, но не може да се предаде на хората.

Асоциацията каза в изявление, че е подала петиция до правителството за достъп до лекарството на „разумни цени“ от началото на тази година, когато мутацията, която причинява смъртоносния котешки инфекциозен перитонит (FIP), започна забележимо да се появява в популацията на котки на острова.

„Искаме да гарантираме, че ще продължим да разследваме и контролираме нарастването на случая на FCov-2023“, каза асоциацията.

Ръководителят на ветеринарните служби на Кипър Христодулос Пипис каза на държавната телевизия в петък, че собствениците на котки могат да получат лекарства под формата на хапчета по 2,5 евро (2,74 долара) за всяко хапче в местния ветеринарен кабинет след официален преглед и диагностика.

Марката на лекарството е Lagevrio, а активната му съставка е молнупиравир. Президентът на Асоциацията на ветеринарите Нектария Йоану Арсеноглу каза пред Асошиейтед прес, че хората не могат да се заразят с мутиралия котешки вирус, който не е свързан с COVID-19.

Старшият фармацевт на Министерството на здравеопазването Костас Химонас каза пред AP, че 2000 опаковки от лекарството ще бъдат предоставени на ветеринарните лекари постепенно през следващия месец. Химонас каза, че няма риск настоящите фармацевтични запаси да бъдат изчерпани до степен, че лечението на евентуален скок на COVID-19 при хора ще бъде компрометирано.

Местни активисти на животните твърдяха, че мутацията е убила до 300 000 котки, но Арсеноглу казва, че това е преувеличено.

Арсеноглу каза, че проучване на асоциацията на 35 ветеринарни клиники показва общо около 8 000 смъртни случая в целия остров. Pipis потвърди тези констатации.

Според Arsenoglou FIP почти винаги е смъртоносен, ако не се лекува, но медикаментите могат да върнат здравето на котките в приблизително 85% от случаите и в двете „мокрите“ и „сухите“ форми на заболяването.

Това, което затрудни лечението на FIP, беше високата цена на лекарството, което според активистите го поставя извън обсега на много хора, които се грижат за котки.

Разпространен чрез контакт с котешки изпражнения, котешкият коронавирус съществува от 1963 г. Предишните епидемии в крайна сметка изчезнаха без използването на каквито и да било лекарства, Арсеноглу каза.

Вече са въведени мерки за предотвратяване на износа на мутацията чрез задължителни медицински прегледи на всички котки, предназначени за осиновяване в чужбина.

Не е ясно колко диви котки живеят в Кипър, където обикновено са обичани и имат дълга история, датираща от хиляди години.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР