Вестник Ню Йорк таймс (NYT) публикува статия на член на

...
Вестник Ню Йорк таймс (NYT) публикува статия на член на
Коментари Харесай

ISW:Ню Йорк таймс спекулира за преговори с Путин, докато Медведев иска цяла Украйна

Вестник " Ню Йорк таймс " (NYT) разгласява публикация на член на публицистичната си гилдия, в която приканва Украйна да стартира договаряния с Русия и да ѝ отстъпи територии, откакто се появиха известия, че съветският президент Владимир Путин употребява подмолни канали и медиатори, с цел да изрази интереса си към преустановяване на огъня.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW)

Становището значително подценява съвсем непрекъснатите обществени сигнали на Кремъл за продължаващите максималистични цели на Русия в Украйна. В публикацията се твърди, че Украйна не трябва да " пропуща " тази опция за вероятно реализиране на помирение, макар че има голям брой аргументи да се счита, че сигналите на Путин в поддръжка на примирието може да не са откровени, като да вземем за пример потвърдената неистинност на Путин и опцията той да има намерение да употребява времето, прекарано в продължителни договаряния, в своя политическа и военна изгода.

В публикацията се твърди, че не е належащо Украйна да си възвърне цялата територия , с цел да излезе победител от войната, а че една " мощна, самостоятелна, просперираща и сигурна ", насочена към Запада Украйна също е победа. Материалът приканва украинския президент Володимир Зеленски да се включи в договарянията за преустановяване на огъня и да не възприема договарянията като проваляне, като индиректно упреква Зеленски - а не Путин - за неналичието на съществени договаряния.

Аргументът на публикацията имплицитно се основава на догатката, че известията за задграничните връзки на Путин отразяват по-точно мислите и желанията му, в сравнение с непрекъснатата обществена изразителност на него и на други чиновници на Кремъл.

Реториката на Кремъл както пред интернационалната, по този начин и пред вътрешната публика неведнъж е показвала, че Русия не се интересува от добросъвестни договаряния с Украйна или Запада и има намерение да реализира максималистичните си цели в Украйна - които са изцяло несъвместими със мощна, самостоятелна или сигурна Украйна, която е част от Запада.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев да вземем за пример даде изявление за съветската държавна медия РИА Новости на 28 декември, в което в отговор на въпрос за опцията за договаряния през 2024 година той съобщи, че войната ще продължи и че задачите на Русия в Украйна остават " разоръжаването на украинските войски " (алтернативна дефиниция на дългогодишното съветско искане за " демилитаризация " на Украйна) и " отхвърлянето от сегашната украинска страна на идеологията на неонацизма (алтернативна дефиниция на многократните претенции на Кремъл за " денацификация " на Украйна).

Медведев още веднъж акцентира, че войната ще продължи, до момента в който Русия не реализира промяна на режима в Украйна, и също по този начин съобщи, че Одеса, Днепропетровск, Харков, Николаев и Киев (нито един от които Русия сега не е окупирала) са " съветски градове ", и се оплака, че те към момента са маркирани като украински градове на картите.

Коментарите на Медведев укрепват многочислените други индикации, че Русия има намерение да анексира или да окупира с военна мощ територия оттатък актуалната линия на прикосновение и оттатък четирите (незаконно) анексирани области и Крим .

Медведев също по този начин съобщи, че Русия постоянно е била отворена за договаряния с Украйна и че договарянията могат да продължат до " цялостното проваляне и капитулация " на Украйна - в сходство с дългогодишната оценка на ISW, че Русия не има намерение да води съществени и добросъвестни договаряния с Украйна и че максималистичните цели на Русия, които са равносилни на украинска и западна капитулация, остават непроменени.

От друга страна, украинското държавно управление поредно работи по своя кротичък проект от 10 точки и на 19 декември Зеленски съобщи, че Украйна се приготвя да може в бъдеще да показа мирната формула на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров направи редица изказвания на 28 декември, които също опонират на известията за задгранични известия , на които се опират публикацията на NYT и други сходни причини.

На 28 декември в друго изявление за РИА " Новости " Лавров съобщи, че " намеците и приключването на информация " в западните медии демонстрират, че Западът желае да търси метод да постави завършек на войната в Украйна, като в същото време разгласи украинска победа - евентуално в отговор на западните известия за готовността на Русия да договаря.

Лавров също по този начин съобщи, че украинските претенции за връщане на границите от 1991 година са равносилни на " претенции за геноцид " . Лавров твърди, че украинците и руснаците са " един народ ", и показва страдание за разпадането на Съветския съюз, след което милиони руснаци са останали отвън границите на Руската федерация, което повтаря доста изказвания на Путин.
 2024 – годината, в която Путин ще победи?
2024 – годината, в която Путин ще победи?

Фредерик Ансел: Имаме си работа с някой, който се пробва да закусва с всеки нов спор, с всяка нова рецесия

Изявленията на Лавров наподобява се базират на концепцията на Кремъл за " сънародниците в чужбина ", която се употребява, с цел да се оправдае определението на Русия за нейния " суверенитет " и правото ѝ да пази етническите руснаци и рускоговорящите отвън нейните граници. Наскоро Кремъл се върна към концепцията за " сънародниците в чужбина ", с цел да оправдае войната си в Украйна и когато разисква имперските реконкисти на Русия в и отвън Украйна.

Фокусът на публикацията върху нуждата Украйна да отстъпи земята си, най-после, замъглява ужасите, които съветската окупация предизвиква на украинския народ, живеещ на тази земя. Руските сили и администрации организират широкомащабни и умишлени акции за етническо пречистване, като принудително и нелегално депортират украинци в Русия и ги заменят с руснаци и мигранти в Русия.

Руските администрации са депортирали нелегално десетки хиляди украински деца в Русия по разнообразни схеми, в това число като са карали съветски фамилии да ги осиновяват.

Руската администрация систематично работи за унищожаване на украинския език, просвета, история и етническа принадлежност в регионите, които съветските сили окупират, както ISW неведнъж е документирала.

Много от тези действия наподобява нарушават Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид и заслужават най-малко да бъдат упоменати в полемиките за това по какъв начин президентът на Украйна би трябвало да съобщи украинската земя и народ на Русия.

Русия публично изпрати на фронтовата линия в Украйна батальон, формиран от украински военнопленници, което още един път удостоверява безбройните очевидни съветски нарушавания на Женевската спогодба за военнопленниците.
 Путин заречен пред Си Дзинпин победа в Украйна даже и след 5 години война
Путин заречен пред Си Дзинпин победа в Украйна даже и след 5 години война

Пекин трансформирал политиката си

Руските държавно следени издания РИА " Новости " и " Россия-1 " оповестиха на 28 декември, че бойците от батальона " Богдан Хмелницки ", образуван от украински военнопленници и зависещ на формированието " Каскад " на Министерството на вътрешните работи на Донецката национална република (ДНР), са взели присъединяване в първия си пердах против украинските сили край Урожайне, Западна Донецка област.

Преди това, на 27 октомври, съветски медии оповестиха, че батальонът е набрал към 70 украински военнопленници от наказателни колонии в Русия и ги е изпратил да се образоват, преди да се разположат в региона на западната Донецка област при започване на ноември.

ISW продължава да преценя, че потреблението на украински военнопленници в батальона " Богдан Хмелницки " евентуално съставлява нарушаване на Женевската спогодба за военнопленниците, която не разрешава потреблението на военнопленници във военни действия на страната на силата, която ги е завладяла, и гласи, че " никой военнопленник не може по никакъв мотив да бъде изпращан или арестуван в региони, където може да бъде изложен на огъня на зоната на бойните дейности ", и не може да бъде " наеман на работа, която има вреден или рисков темперамент ".

Неотдавнашни случаи на явно съветско нарушение на Женевската спогодба за военнопленниците евентуално уличават детайли от станалата печално известна 76-а гвардейска въздушнощурмова дивизия (ВДВ) в корист с военнопленници.
 Сергей Шойгу рапортува на Путин, че Маринка е завладяно
Сергей Шойгу рапортува на Путин, че Маринка е завладяно

В Маринка имало над 3 хиляди къщи, всяка от които е била добре укрепена точка

Кадри от дронове от 27 декември демонстрират, че съветските сили екзекутират трима украински военнопленници покрай Роботине, в западната част на Запорожка област, а фрагменти от 13 декември в допълнение демонстрират, че съветските сили в този регион употребяват украински военнопленници като жив щит.

На 28 декември украинският основен прокурор удостовери достоверността на видеозаписа от 27 декември и допусна, че за изтезанията евентуално са виновни детайли от съветската 76-а дивизия ВДВ, като се има поради, че 76-а дивизия е главното съветско формирование, настоящо край Роботине.

Радио " Свободна Европа/Радио " Свобода " (RFE/RL) изрече сходно съмнение, че видеозаписът от 13 декември уличава детайли от 234-ти полк на 76-та дивизия на ВДВ в закононарушение, обвързвано с потреблението на украински военнопленници като жив щит в същия регион.

Различни самостоятелни следствия през 2022 година потвърдиха, че 76-та дивизия ot ВДВ, и по-специално нейният 234-ти полк, са взели участие в умишлена " интервенция за пречистване " , при която са избити украински цивилни жители в Буча, Киевска област.

Точният състав на 234-ти полк на ВДВ евентуално се е трансформирал след клането в Буча, само че продължаващото присъединяване на този полк в явни военни закононарушения допуска, че по-широкото командване на ВДВ може да предизвиква или най-малко да не работи интензивно за попречване на сходни практики като част от своя метод на деяние.
 ISW: Иска ли в действителност Путин помирение с Киев?
ISW: Иска ли в действителност Путин помирение с Киев?

Никога не може да се доверяваме сляпо на съветския президент, съгласно Института за проучване на войната

Съобщава се, че до 31 декември 2023 година съветското военно командване ще разформирова оперативно-бойното тактическо формирование " Каскад " на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Донецката национална република (ДНР), евентуално като част от продължаващата акция на Русия за формализиране на силите. Министерство на вътрешните работи на ДНР образува " Каскад " през 2017 година и от този момент " Каскад " работи полунезависимо като съветско нередовно формирование.

Известен съветски милблогър съобщи на 26 декември, че съветското Министерство на защитата (МО) ще разформирова едно от " най-опитните, боеспособни и добре координирани подразделения " в Донбас, откакто съветският Генерален щаб подреди на " Каскад " да се изтегли от позициите си и да се разформирова до 31 декември .

Милблогърът добави на 27 декември, че съветското военно командване към този момент е почнало да изтегля детайли на " Каскад " от фронтовата линия, в това число 90 от артилерийските му системи и детайли за безпилотно разузнаване.

Милблогърът добави, че " Каскад " има общо 9000 души личен състав и съобщи, че съветските управляващи се пробват да разхлабен формированието преди новогодишните празници, с цел да отклонят вниманието от същинските си планове да изземат имуществото и активите на Каскад.

Милблогърът твърди, че мнозина са го обвинили в неистина, само че загатва, че е в контакт с персоналния състав на " Каскад " и отбелязва, че пресслужбата на " Каскад " не се е пробвала да отхвърли или омаловажи първичния му отчет.
 Путин изпращал сигнали, че е подготвен за преустановяване на огъня
Путин изпращал сигнали, че е подготвен за преустановяване на огъня

Първите знаци били подадени още през есента на 2022 година

Руски консуматор на обществени медии, който твърди, че има връзки с детайли на формированието, твърди, че " Каскад " не се разпуска, а по-скоро се реформира в нова организация.

Украински военни разкриха, че от началото на пълномащабната инвазия съветските сили са изстреляли към 7400 ракети и 3900 удара с дронове Shahed против Украйна.

Центърът за стратегически връзки на украинските въоръжени сили (StratCom) съобщи на 28 декември, че от началото на пълномащабното навлизане Русия е изстреляла към 7400 ракети против Украйна, в това число към 2470 ракети С-300/400, 900 ракети " Искандер-М " и 48 ракети " Кинжал ".

Украинският StratCom също по този начин заяви, че съветските сили са изстреляли против Украйна към 3700 безпилотни летателни апарата Shahed, от които украинските сили са унищожили към 2900.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи на 28 декември, че на 28 декември в Черно море са се наредили три съветски ракетни носителя " Калибр " - в това число две неуточнени подводници и фрегатата " Адмирал Макаров " клас " Адмирал Григорович " - и предизвести за нараснал риск от съветски ракетни удари, защото съветски ракетни носители не са се намирали в Черно море от " доста дълго време ".

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че през нощта на 27 против 28 декември съветските сили са изстреляли осем безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, и че украинските сили са свалили седем безпилотни летателни апарата над Днепропетровска, Кировоградска и Запорожка област.
 Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна вечно
Генсекът на НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна вечно

Нямаме никакви индикации, че Путин ще се откаже от опитите си да окупира от ден на ден територии

Руските мини не престават да заплашват гражданските плавателни съдове в Черно море, само че евентуално няма да попречват потреблението на филантропичния кулоар в Черно море от цивилен плавателни съдове.

На 28 декември Южното оперативно командване на Украйна заяви, че съветска морска мина е развалила цивилен транспортен съд, плаващ под панамски байрак в Черно море, до момента в който корабът е пътувал към пристанище на река Дунав, с цел да вземе зърно, като е провокирала пожар на кораба и е ранила двама членове на екипажа.

Украинското южно оперативно командване заяви, че бурното време постоянно усилва риска от попадане на кораби на мини и означи значимостта на продължаващата интернационална поддръжка за разминирането на Черно море.

Посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк оповестява, че към декември 305 цивилен плавателни съдове са превозили над 10 млн. тона зърно и други товари през гражданския кулоар в Черно море, евентуално откакто първият цивилен кораб сполучливо е отплавал от украинско пристанище през коридора на 15 август.

Много е евентуално гражданските кораби да продължат да употребяват коридора макар рисковете от съветски мини, само че съветската милитаризация на Черно море продължава да съставлява риск за гражданските кораби, които извършват сериозни задания по превозване на зърно. Съобщава се, че през януари 2024 година Турция, Румъния и България възнамеряват да подпишат съглашение за разминиране на съветските военноморски мини, които се носят в западната част на Черно море.

На 27 декември Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи пакет от ограничения за подкрепяне на сигурността на Украйна в размер на 250 млн. $.
 ISW: Само Украйна с помощ от Запада може да пречупи Путин
ISW: Само Украйна с помощ от Запада може да пречупи Путин

Япония посредством трети страни ще въоръжава Украйна

Затвореният съветски ултранационалист и някогашен съветски офицер Игор Гиркин призна за края на президентската си акция, откакто не съумя да се записва в съветската Централна изборна комисия (ЦИК) на 27 декември.

Руското придвижване " Стрелков " (Игор Гиркин) (РДС), което организираше акцията на Гиркин от негово име заради лишаването му от независимост, разгласи на 27 декември, че съветските управляващи не са разрешили на Гиркин да се срещне с нотариус , с цел да ревизира подписите в поддръжка на президентската му кандидатура.

На 28 декември придвижването разгласява изказване на Гиркин, в което той декларира, че " не си прави илюзии ", че ще успее в " многопластовата система от спънки, основана от самата система ".

Гиркин твърдеше, че Русия наближава време на компликации (вероятно имайки поради съветската политическа рецесия " Време на компликации " при започване на XVII в., предшестваща възхода на династията Романови) и че способността на Русия да излезе от компликациите зависи от способността ѝ да се сплоти и провежда.

Гиркин разгласи желанието си да се кандидатира на президентските избори в Русия през 2024 година на 19 ноември.

Руското МО награди видни съветски военни блогъри за приноса им към " военно-патриотичната " и " военно-политическата " сфера, отразявайки предходните старания на Кремъл да се хареса и кооптира на по-широката съветска общественост от военни блогъри .

На 28 декември съветският пропагандист Владимир Соловьов заяви, че съветското МО е връчило награди на ръководителя на плана " Рибар " Михаил Звинчук и креативния шеф Валерия Звинчук за напъните им във военно-патриотичното образование и военно-политическата работа за съветските въоръжени сили.

Преди това, на 16 ноември, Владимир Путин връчи на Звинчук съветския медал " За заслуги към Отечеството " втора степен за напъните на Звинчук в поддръжка на съветската война в Украйна.

Тогава ISW реши, че награждаването на Звинчук от Путин, чийто канал " Рибар " е събрал 1,19 млн. почитатели към 28 декември 2023 година, евентуално е било опит за придобиване на надзор над постоянно сериозното осведомително пространство на военните блогъри.
 Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, в случай че Путин победи?
Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, в случай че Путин победи?

Авторите на материала рисуват песимистична картина

Тонът на отразяването на Рибар е станал видимо по-благосклонен към съветските военни неуспехи в Украйна и по-малко намерено сериозен към съветското МО от есента на 2022 година , когато Звинчук стартира да се появява като водещ боен анализатор по съветската държавна телевизия.

Фактът, че Звинчук към този момент има както награди на МО, по този начин и президентски награди, допуска, че съветското управление се стреми да кооптира и управлява репортажите на милиблогърите за войната в Украйна и се надява да употребява образеца на Звинчук, с цел да подтиква сходни удобни за Кремъл репортажи от други милиблогъри.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР