Вестник Гладстон е седмичник, който излиза в понеделник. Не е

...
Вестник Гладстон е седмичник, който излиза в понеделник. Не е
Коментари Харесай

Как виждат новините в редакцията на вестник "Гладстон"

Вестник " Гладстон " е седмичник, който излиза в понеделник. Не е обемен, само че в него могат да се намерят разнообразни текстове. В късата история, откогато съществува - към този момент пет броя, се е случвало (нетипично за един вестник) той да не излезе тъкмо в избрания ден.

Сирма, Кари и Лора са трите души в редколегията на вестника. Сирма е основен редактор. И трите споделят, че взимат всички решения дружно, само че въпреки всичко Сирма има последната дума за това кои текстове да влязат в новия брой. Вестникът е безвъзмезден, а тиражът към момента дребен.

Как стартира всичко

Редакцията на изданието се намира в 18-то СОУ " Уилям Гладстон " и по-конкретно в 4 б клас, в която се учи корейски език. В петък малко преди огромното междучасие и няколко часа преди започването на пролетната почивка трите журналистки се срещат с екип на " Дневник ", с цел да опишат за работата си. Съгласяват се, че не одобряват правенето на вестник като работа, " тъй като не получаваме пари за това ".

Трите се вълнуват, приказват от време на време една през друга, употребяват ръцете си, с цел да опишат по-добре какво мислят, само че се изслушват и поддържат.

" Имаше едно момиче, чието име не желаеме да споделяме и имаше нещо като група, в която имаше нещо като телевизинен канал и тя....изключи Сирма ", стартира Лора.

" И аз взех решение, да се занимавам с нещо друго. И да направя вестник ", споделя Сирма с усмивка. Първоначално тя образува екип с нейн съученик, а с цел да се приготвят посещават две редакции, с цел да видят по какъв начин се прави вестник.

От визитите в редакциите, Сирма е била най - впечатлена от това, че там има " толкоз доста хора " и че на така наречен планьорка " всички си гледат в телефоните ".

Първият брой излиза малко по-късно. Трите изначало се смълчават на въпроса какво е станало с техния съученик, който в началото е бил в редколегията. Споглеждат се и Сирма споделя:

" Това е секретна информация! "
Лора в началото добавя: " Не желаеме да го загатваме " и незабавно по-късно разкрива повода:

" Той се отхвърли, само че и ние леко го побутнахме, тъй като той се държеше по този начин въобще.. Ние го назначихме за спорт и за игрите (бел. ред. Олимпийските), само че той не си вършеше работата въобще. Т.е. той написа нещо, само че в действителност беше цялостно с неточности и беше напълно прекопирано ", споделя момичето.

 И Лора, която има няколко разновидността каква ще стане като порастне.
© Георги Кожухаров

И Лора, която има няколко разновидността каква ще стане като порастне.

Така първият брой е напълно написан от Сирма. " После наех тях и им оказвам помощ. Второто издание, те го писаха, а аз по-скоро го редактирах. Но по-късно започнахме всички да пишем и дружно да сглобяваме нещата ", споделя за процеса Сирма и дефинира, че всичко лишава към седмица.

Лора се причислява към вестника, тъй като й е допаднала концепцията " да съм от на Сирма тима. И в този момент съм доста удовлетворена.

" Ама ние не се борим. Не сме на тимове ", поправя я Сирма. Приятелката й и колежка се съгласяват с това.

" Първо желаех да оказа помощ на приятелката си, също така аз доста обичам да пиша, по тази причина и помагах. Обичам да пиша забавни публикации за учебното заведение. Последната публикация, която написах беше за Великден ", дава отговор и Кари, която постоянно изчаква другите две да отговорят на въпросите преди да вземе думата.

И трите съвсем в един глас, споделят че гледат вести. В първия брой дори намира място " изстрелването на Теслата в космоса " - нещо, което са видели от новините. Нямат фейсбук, само че употребяват инстаграм. Във вестника политиката няма място, тъй като " не се занимаваме с неща от новините, по-скоро се занимаваме с класа ". В първия брой е имало изявление с президента на класа, а в новия брой се чака и изявление с класната.

 Сирма, основният редактор и основател на концепцията за вестника
© Георги Кожухаров

Сирма, основният редактор и основател на концепцията за вестника

Последните вести, които са ги впечатлили е, че Тръмп е станал президент на Съединени американски щати (Лора), а Сирма - че България води председателството на Европейския съюз.

" Сирма, да не забравиш да кажеш за конкуренцията ", се чува момчешки отдалечен глас в учебния кулоар Съвсем за малко се вижда и създателят на казаното - младо момче с усмивка и огромни очи, които преди да е довършило репликата, към този момент са се скрили зад вратата на класната стая.

" Има и различен вестник в класа ", признават умерено трите момичета- " Вестникъ " (подчертават последната писмен знак от заглавието). Също се списва от трима души, също от 4 б клас.

" Не се борим, само че сме конкуренция ", споделят съвсем по едно и също време трите девойки.

" Техният вестник е пъстър. Но на мен не ми харесва, че те пишат с доста ситни букви и ти би трябвало лупа, с цел да четеш ", споделя Лора. Разбират какво ще има в другия вестник едвам, откакто излезе. Не се пробват да схванат преди този момент.

Фалшивите вести и бъдещето
" Знам за подправените вести,че те самите като ги чуеш се усеща, че има нещо лъжливо. Знам за жълтите медии че там се популяризират всякакви злословия не съм ги чела, само че тук таме и слушам всякакви работи ", дава отговор Лора на въпроса какво са подправените вести и какво знаят за жълтите медии.

Кари не знае нищо за подправените вести, а за жълтите медии - че " там са най-големите ключи за всичко ". " До колкото знам това е метод да те заблудят, метод да те объркат, да не можеш да отличиш истината от лъжата. За жълтите медии знам, че хората който се занимават с тях пишат злословия за известни персони ", е отговорът на Сирма.

 Кари, която желае да стане публицист
© Георги Кожухаров

Кари, която желае да стане публицист

Тя не знае какво ще стане като порастне. " С този вестник нещата станаха доста бързо и не мислих да ставам публицист, само че може и да стана ", споделя Сирма и повдига плещи. Кари мисли да стане публицист, " да се занимавам с книги, да пиша книги. Защото доста обичам да чета ". Няма обичана книга, само че споделя, че чете много.
" Ние сме корейска паралелка и като порастна желая да стана нещо обвързвано с корейския. Имам няколко оферти - да стана нещо, обвързвано с Корея, да имам лична марка облекла или да подреждам от вътрешната страна къщите ", споделя разгорещено момичето.

И трите в един глас споделят, че са яли корейска храна, че желаят да отидат в Корея. А Сирма прибавя, че доста обича ким чи. И трите най-вече харесват в София пространството към НДК - едната поради фонтаните, другата поради книжарница там, а трета, тъй като могат да се вършат доста неща. Но и на трите най- не им харесва в България мръсният въздух. Казват, че го усещат и даже им става неприятно.

На въпроса кое е обичаното ви място отвън София, трите изстрелват - Лора: Германия, Кари - Испания, Сирма - Холандия и Англия.

Иначе и трите се надяват преди лятната почивка да създадат няколко броя от вестника. Очакват, че и идната година ще продължат. Засега " Гладстон " се популяризира единствено измежду учениците от 4 б клас, само че те желаят да разширят наличието му, с цел да доближава до повече хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР