Весели Дошков търси купувач на фирмата му Хеброс бус, научи

...
Весели Дошков търси купувач на фирмата му Хеброс бус, научи
Коментари Харесай

Дошков търси купувач на „Хеброс бус”, строителни фирми се облизват за автогарите му

Весели Дошков търси покупател на компанията му „ Хеброс бус ”, научи TrafficNews. Превозвачът, който е в извънредно неприятно финансово положение, предлага компанията си против сума от към 20 млн. лв..  Сумата обаче стряска евентуални вложители. Причината е, че компанията  има още толкоз отговорности към банки и компании, а ситуацията й всеки ден става все по-тежко.
Прочетете още
Тази седмица водачи на компанията стопираха градските транспорти за ден поради неизплатени заплати.  Самият Дошков хвърли обвиняване към Община Пловдив, че й дължи пари, с които може да покрие тези разноски. В същото време той остана едвам с 6 линии от градските транспорти, а от междуградските стартира да се отхвърля от курсове и контракти.

Скоро изтича и контракта му с огромна част от пловдивските общини, като ще  бъде пусната нова социална поръчка. Освен митингът на водачите в съда всеобщо валят искове против „ Хеброс бус ” от чиновници за неизплатени заплати, а има такива и от компании, на които им се дължи средства.

Финансовият доклад на компанията за 2021 година демонстрира, че тя е била на облага от 2,4 млн. лв.. Това обаче се дължи най-много на коронавирус обезщетенията от страната. Цялата сума отива за покриване на остарели разноски, по този начин през 2020 година превозвачът е бил на загуба от 2,7 млн. лв..

Общите отговорности на „ Хеброс бус ” са близо 20 млн. лв.. Срещу тях компанията има активи от 16 млн. лв.. От тях 9,2 млн. лв. са в парцели, машини и уреди, 2,3 млн. лв. активи в развой на създаване, както и 2,4 млн. лв. вземания към 31 декември 2020 година.

Най-големият актив на компанията са трите автогари, които са нейна благосъстоятелност – „ Родопи ”, „ Юг ” и „ Север ”. За част от тях има сериозен инвеститорски интерес от строителни компании. Наш кореспондент научи, че е имало и съответно предложение за автогара „ Север ”, само че още веднъж голяма цена, желана от Дошков, е отказала евентуалния купувача.

Според специалисти в бранша е много  допустимо „ Хеброс бус ” да стигне до банкрут и да повтори ориста на Ангел Батаклиев.  Преди той да разгласи банкрут на приватизираното сдружение „ Градски превоз ”, е имало редица предложения към него, които обаче бяха отказани с искане за по-големи суми.

Ако се стигне до този сюжет, то е прекомерно допустимо синдик да влезе е акционерното сдружение и да разпродаде цялото имущество на Дошков.

Към това би трябвало да се добави, че предприемачът е и с повдигнати обвинявания от прокуратурата за заграбване на 21 млн. лв.. Средствата са от обезщетения и дотации от общинските и държавни бюджети към „ Хеброс бус ”.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР