Вертикално излитане и хоризонтален полет – швейцарски дрон от последно

...
Вертикално излитане и хоризонтален полет – швейцарски дрон от последно
Коментари Харесай

„Елаците-Мед“ добива най-бедната руда в света, но технологиите я движат напред

Вертикално политане и водоравен полет – швейцарски дрон от последно потомство прелита над терена на медната руда на „ Елаците-Мед “ в Етрополе. Дронът прави подробна геодезична фотография на цялата повърхност единствено за два часа и работи над рудата на предприятието от 2021 година За съпоставяне единствено преди няколко години на предходните дронове са били нужни 3-4 дни, с цел да го облетят. Подобни нововъведения изобщо не са изключение, когато приказваме за минната промишленост.

Технологичната гражданска война, която се случва в бранша, дава на медодобивното дружество шанса да продължи да работи, подобрявайки успеваемостта си. Компанията обезпечава непоклатимост за целия район на Средногорието и Етрополе, макар че добива и обогатява най-бедните на мед руди в света.

И в случай че при започване на 2001 година след искане за среща на „ Елаците-Мед “ с банките за кредитиране те дават отговор, че „ не имат намерение да влагат в сходни диалози “, то повече от две десетилетия по-късно предприятието неколкократно потвърждава, че може да оцелее и в най-трудните времена.

„ Елаците-Мед “ АД е част от индустриална група „ Геотехмин “ и развива активността си рандеман и обогатяване на медни руди в пет общини – Етрополе, Златица, Мирково, Чавдар и Челопеч. То е приватизирано от Групата „ Геотехмин “ през 1999 година, след което под управлението на проф. дтн инж. Цоло Вутов влага доста старания за оцеляването, определяйки ролята му на водещо дружество в страната.
Фактор за непоклатимост
Компанията е един от най-големите работодатели у нас като от двете страни на планината за нея работят 2050 души, които получават двойно по-високи заплати от междинната за страната. От данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за приноса на „ Елаците-Мед “ АД за социално-икономическото развиване в региона на Средногорието и Етрополе излиза наяве, че междинната брутна месечна заплата през 2022 година е 2649 лева Освен че е двойно над междинното за България, е и с 10% над това за добивната индустрия в страната като цяло. Така сдружението се подрежда измежду 25-те нефинансови предприятия в България с най-голям пряк принос за домакинските бюджети – разноските за личен състав на компанията доближават 88.5 млн. лева за 2022 година



Големият брой на служащите и високите хонорари в компанията дават доста бездънен резултат на районната карта.

Националната статистика не регистрира резултата по какъв начин огромната компания трансформира картинката по отношение на възнагражденията в дребните общини, в които работи, най-вече в Етрополе и Мирково. Така, съгласно формалните данни, междинната заплата в Етрополе за 2021 година е 1087 лева, само че те не регистрират приноса на „ Елаците-Мед “, защото регистрацията на сдружението е в Мирково. За Мирково статистиката не дава информация, тъй като съгласно Закона за статистиката, в главата „ Опазване на статистическата загадка “ се споделя, че Националният статистически институт (НСИ) не може да разгласява непосредствено самостоятелни статистически данни.

„ В точка 3 споделят „ ние нямаме право да публикуваме данни, когато едното наблюдаване, в тази ситуация „ Елаците-Мед “, носи над 85 на 100 от общата стойност на параметъра. Тоест, в случай че „ Елаците-Мед “ носят над 85% от създадената продукция в Мирково, което е реалност, статистиката няма право да ги разгласява и написа, че данните са конфиденциални “, изясни Петър Ганев от ИПИ.


Принос за хората
Данните на института дават визия за значимостта на компанията, както за локално, по този начин и за национално равнище. „ Елаците-Мед “ е втората най-голяма индустриална компания на територията на София (област) по доходи от своята активност, както и измежду трите най-големи работодатели в района.

През 2022 година „ Елаците-Мед “ обезпечава 22.2% от всички работни места и 28.6% от работните места в частния бранш на територията на Средногорието и Етрополе.

Ролята и приносът на „ Елаците-Мед “ точно в този регион са изключително забавни, защото това е общината, в която компанията има максимален принос – като нает личен състав, изплатени хонорари и заплащания към локалния бюджет. С общо 820 служащи или 40% от личния състав на сдружението, наети от региона на Етрополе, „ Елаците-Мед “ господства локалния пазар на труда – над половината (57%) от всички работни места в частния бранш в Етрополе и 38% от всички работни места в частния и публичния бранш на територията на общината. Значим брой идват и от Пирдоп, Златица и Мирково – по над 200 души от всяка община, както и от Чавдар и Челопеч – по към 70-80 души и от Антон – над 30 души.
...и за общините
Концесионните заплащания към общините от региона на Средногорието и Етрополе отличават „ Елаците-Мед “ от други огромни данъкоплатци в страната, защото дават доста огромен финансов резултат на локално равнище и са непосредствено обвързани с качеството на живот.

Дружеството изплаща близо 16.9 млн. лева като концесионни хонорари през 2022 година Това са 15.4% от всички концесионни хонорари за рандеман на подземни благосъстояния в страната и 27.7% от концесионните хонорари за рандеман съответно на железни потребни изкопаеми.

През 2022 година най-голямото концесионно заплащане на „ Елаците-Мед “ е към община Етрополе – 3.6 млн. лева Плащанията на сдружението през концесия, локални налози и такси и дарения, образуват 67% от личните доходи на общината. Най-голям % – 73% от личните доходи, сдружението образува в община Мирково, където компанията заплаща близо 2.7 млн. лева

В община Чавдар концесионното заплащане е 1.3 млн. лева По-малки по мярка са концесионните заплащания към общините Челопеч и Златица – надлежно 557 хиляди лева и 285 хиляди лева за 2022 година

" Общият принос на „ Елаците-Мед “ към личните доходи в бюджетите на общините в региона на Средногорието и Етрополе е над 11.5 млн. лева през 2022 година В тази сума влизат изплатените концесионни хонорари, локални налози и такси и направени дарения непосредствено към общините. Ако прибавим и даренията към общински заведения, сумата нараства на 14 млн. лева

Общият принос на компанията за личните доходи в локалните бюджети доближава 4.9 млн. лева за община Етрополе, 3.3 млн. лева за община Мирково и 1.5 млн. лева за община Чавдар. Благодарение на направените концесионни заплащания към локалните управляващи, импортираните локални налози и такси и направените дарения непосредствено към общините, „ Елаците-Мед “ има голяма роля за образуване на личните доходи на общините в региона.
Най-бедната на мед руда
Работата в мината не стопира 24 часа като на годишна база от нея се извличат 16.2 млн. тона руда, а от нея се добива към 200 тона меден концентрат, който през последните години е с все по-ниско наличие на мед – 0.285 на 100, а през 2024 година прогнозите са да падне до 0.265%. 

След като се добие рудата в Етрополе, тя се троши на едро в специфичен корпус и се транспортира до обогатителната фабрика посредством 6.5-километров тунел, от другата страната на планината, в Мирково. Съоръжението е неповторимо за Балканите, а задачата му е крайният артикул – меден концентрат – да стига по-близо до купувача – преработващото дружество „ Аурубис “. Част от него се продава и на интернационалния пазар.  

С ангажимент към кръговата стопанска система „ Елаците-Мед “ има особено трошачо-пресовна апаратура, където елементи от минния боклук или така наречен „ откривка “ не се изхвърлят, а се преработват и се употребяват в пътното строителство.

Компанията има две депа за боклуци от активността си - на рудника и на територията на Обогатителния комплекс, от които досега се рекултивирани към 600 дка. На възобновените терени са залесени явор, акация, бреза, бял бор и други, като не престават да се поставят грижи за растителността благодарение на локалните горски стопанства. Процесът на рекултивация продължава като територията е залесена с явор, акация, бреза като не стопират да се поставят грижи за растителността. 
Още за технологиите
Всяка машина в предприятието разполага с таблет и GPS и се следи от диспечерски център с нова американска система за ръководство на производството на рудника. Чрез нея се е подобрила продуктивността с 18.9%, защото се усъвършенства броят на автосамосвалите и се понижават престоите на товарни и разтоварни пунктове. Това, от своя страна, понижава нездравословните излъчвания и облекчава работата на екипа.

За да се следи по какъв начин работи мината е основано и мобилно приложение през 2021 година – през него на всички места и когато и да е може да се види къде са самосвалите, по какъв начин работят сондите, кой оператор ръководи, както и да се прегледат всички автоматизации на цялото дружество.

Обновяването на минната машинизация не стопира, защото техниката се сменя на всеки 10 години. Последно нов електрически екскаватор HITACHI заменя два дизелови багера, спестявайки както гориво, по този начин и 1500 тона въглероден диоксид.
Бъдещи проекти
Именно новите технологии спомагат за преоценката на ресурса на медни руди в находището и концесионният период е удължаван два пъти – до 2031 година И в случай че международната процедура е оптималната успеваемост за сметка на живота на мината, то за „ Елаците-Мед “ значими са хората и обезпечаването им на сигурност и непоклатимост в идващите 20 години. Затова и макар все по-трудните идни години сдружението желае да удължи живота на рудника с още 10 години до 2041 година Документите към този момент са импортирани в Министерство на енергетиката като процесът би трябвало да завърши до 2025 година Планираните вложения в комплекса за този интервал са 1.3 милиарда лева
„ Елаците-Мед “ започва процедурата за удължение живота на предприятието
Силните години минаха – 2020, 2021 година, тъй като цените бяха високи. Цената на извличания материал в този момент е сред 8200-8500 хиляди $ на звук “, споделя изпълнителният шеф на „ Елаците-Мед “ инж. Драгомир Драганов.

Той изясни, че най-критичната ниска цена, на която предприятието може да работи рентабилно, е над 7000 хиляди $ на звук.

В проектите на компанията участва и развиването на зелената сила. В комплекса към този момент има един дребен слънчев парк, само че следва построяването на по-голям подобен с мощ 49 MWp, с който към този момент ще могат да се покрият към 20% от потребностите от електрическа енергия на предприятието. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР