Версията за евтините доставки е в минало време. Преди 2

...
Версията за евтините доставки е в минало време. Преди 2
Коментари Харесай

Версията за евтините доставки на руски газ е в минало време, твърди икономист

„ Версията за евтините доставки е в минало време. Преди 2 години съветският, американският и азерският газ бяха на една и съща цена - към 9 евро на мегават, през днешния ден се движим към 300 евро на мегават. Да твърдим, че нещо, което е поскъпнало с хиляди проценти, е на ниска цена, е неуместно. Руският газ към този момент не е на ниска цена. Другият проблем е, че Газпром не е сигурен снабдител и стопира подаването на газ с всевъзможни оправдания. Първо беше това с рублите, в този момент употребяват профилактиката и ремонтите. Газпром стопира газа когато и колкото си желае. Точно по тази причина би трябвало да търсим опция “, счита той.

 

По думите му до някаква степен ние имаме тази опция с азерския газ, който покрива 1/3 от потребностите ни, и втечнения газ, който обаче отказахме и в този момент това ни слага в доста тежка обстановка.

 

„ В момента всички считат, че схващат от газ, само че тъкмо тези, които трябваше да създадат нещо – да резервират тръба или слот на терминал, не помнят да го създадат и с това опрощение бяха отказани шест от седемте танкера, тъй като някой не се е сетил да обезпечи терминали “, напомни Ангелов. Според него това най-много е неточност на Булгаргаз и при предходното, и при настоящето държавно управление.

 

 „ Всеки знае, че в действителност има недостиг на инфраструктура, а не на газ. За дребна страна като България не е проблем да се намерят няколко танкера. Едната опция е Турция, където има потенциал и даже ни свърза тръба, а другия е през терминала Ревитуза, той беше неотдавна уголемен и ни стига като потенциал. Точно за януари, февруари и март има свободни потенциали, само че някой би трябвало да се разбере с турското и гръцкото държавно управление и да ги резервира “, означи той.

 

Според него отводът на служебното държавно управление от шестте танкера мощно е отслабил позицията ни.

 

„ Те ни даваха сигурност на доставките плюс фискирана цена, тъй като тя беше обвързвана с американските, а не с европейските пазари, където цените непрекъснато се подвигат, до момента в който американските са постоянна. Ние имахме постоянна цена и откакто се отказахме в този момент нямаме никакви козове пред Газпром “, сподели Георге Ангелов.

 

Според него полемиките за газа през последните 3-4 месеца са напълно политически.

 

„ Газът в България има доста дребен дял в енергийния микс, изключително отвън зимния интервал. Той отива главно за топлофикациите в София. Те могат да работят и на мазут и работиха на мазут преди 20-30 години, като разполагат със същите уреди и в този момент. Всяка топлофикация би трябвало да има запаси от мазут за 4 месеца, с цел да може да превключи при потребност. При електричеството България е чист експортьор на ток, въпросът е да се ревизира дали мрежата в София може да издържи и в случай че не може, просто да се сменят някои кабели и трафопостове “, означи той.

 

Икономистът е безапелационен, че става въпрос за цивилизационен разлом – „ желаеме ли да имаме съперници пазари или една единствена тръба, която някой може да спре когато си желае. Когато има 5 тръби Газпром няма да има надзор. За газовата връзка с Гърция години наред специалисти обясняваха по какъв начин няма да се изплати, само че в този момент виждаме, че в случай че беше пусната по-рано щеше да се е изплатила неведнъж “, уверен е той. Ангелов уточни, че в този момент ще има доста повече такива планове и Газпром в дълготраен проект ще изгуби клиентите си в Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР