Вероятността от сериозна ескалация на напрежението и война е близка

...
Вероятността от сериозна ескалация на напрежението и война е близка
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: САЩ и НАТО не могат да взимат решения вместо нас

Вероятността от сериозна ескалация на напрежението и война е близка до нулата. Може да има обособени провокации, само че не виждам учредения за подобен спор. В последните дни самите украински управляващи се пробват да внесат един по-умерен звук в полемиката. Те са там и знаят най-добре защо иде тирада. Дойде и опровергаване за това и от съветската страна.” Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин по бТВ.

Според него Народното събрание, министър-председателят и министърът на защитата работят умерено и решително в обстановката. „ Смятам, че това дава известна сигурност на българските жители. На фона на всички останали рецесии, не трябва да им сътворяваме спомагателни терзания за нещо, което няма да се случи”, разяснява той.

По думите на Вигенин България би трябвало да направи всичко допустимо да помогне за деескалацията на напрежението и това е единственият път за непоклатимост и сигурност в целия район. „ Да понижим малко децибелите, да спрем непотребното напъване на хората и на позициите на страната и да се опитаме да търсим дипломатическите решения”, прикани Кристиан Вигенин.

Той даде образец с идно негово посещаване в Москва като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, където управлението на организацията ще беседва с съветските си сътрудници.

„ Колкото повече си приказваме за непоклатимост, сигурност и опция за деескалация, толкоз по-лесно ще реализираме този резултат”, уточни той.

„ Тези решения се вземат от суверенни страни и не може някой различен да ни каже къде и по какъв начин да членуваме”, разяснява Кристиан Вигенин на Москва НАТО да се отдръпна от България.

„ От друга страна, нашите сътрудници от Съединени американски щати, които са водещата мощ в НАТО, би трябвало да са наясно, че в подобен вид разговор не могат да влизат и да вземат някъде другаде решения вместо нас. Това сме го играли преди години, мисля, че времето на това свърши. България е суверенна страна и има правото да взе участие, когато се вземат решения за България”, добави той.

Според заместник-председателя на Народното събрание напъните на Русия с тези провокации са ориентирани към попречване на присъединението на Грузия и Украйна към НАТО, а от другата страна НАТО се пробва да съблюдава към този момент поетите задължения към тези две страни.

Кристиан Вигенин разяснява спекулациите, че се основава нов ляв план по този начин: „ Вероятно част от хората, които се усещат леви, виждат пространство, в което да се конфигурира нов ляв план. Аз такова пространство не виждам. Проект, който е управляван или иницииран от Мая Манолова няма особена вероятност. Това го демонстрираха и последните избори. “
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР