Вероятността от рецесия през 2023 г. е тема на обсъждане.

...
Вероятността от рецесия през 2023 г. е тема на обсъждане.
Коментари Харесай

Рецесията идва – Ето как да се подготвим

Вероятността от криза през 2023 година е тематика на разискване. Въпреки че формален стопански спад, дефиниран като две поредни тримесечия на намаляващ напредък на Брутният вътрешен продукт, не е настъпил, специалистите допускат, че рецесията е неизбежна, въпреки че времето за нейното настъпване остава нестабилно.

Приблизително 61% от икономистите считат, че има по-малко от 50% възможност за криза през идващите 12 месеца. Въпреки това 39% плануват риск, по-висок от 50%, като половината от тях чакат тя да стартира през първото тримесечие.

Няколко фактора способстват за тази прогноза, в това число евентуалното понижаване на потребителските разноски и напрежението на жилищния пазар. Освен това новите спорове в Близкия изток могат да окажат въздействие върху цените на петрола и веригата на доставките, като е допустимо да повлияят на Федералния запас да поддържа по-високи лихвени проценти.

Притеснения като стачките на автомобилните служащи, прекъсването на работата на държавното управление, несигурността на Федералния запас и геополитическите въпроси способстваха за увеличение на вероятността от криза. Тези опасения могат да доведат до понижаване на потребителските разноски, изключително през интервалите на обилни разноски.

За доста консуматори сегашният нараснал напредък на цените сътвори чувството за продължаваща криза. В светлината на тази неустановеност финансовите консултанти оферират следните препоръки:

  • Извършете стрес тест на финансите си: Преценете способността си да се справите с евентуален спад на приходите. Помислете за спестяванията си и другите налични запаси като защитна мрежа.
  • Увеличете спестяванията за незабавни случаи: Дори малко нарастване на паричните запаси може да защищити от непредвидени разноски. Автоматизацията на спестяванията може да помогне този развой да стане безпроблемен.
  • Намалете задълженията си: В изискванията на възходящ дълг по кредитни карти е значимо да контролирате обвързваните с него разноски. Обмислете разновидности като прекачване на баланс или договаряне на по-ниски лихвени проценти.
  • Бъдете опортюнисти: Икономическата неустановеност може да даде благоприятни условия за вложителите. В взаимозависимост от близостта ви до пенсиониране се консултирайте с финансов плановик, с цел да определите най-хубавата тактика.

За тези, които са по-далеч от пенсиониране, поемането на малко по-високо равнище на риск може да бъде преференциално, защото възобновяване на пазара нормално настава с течение на времето.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР