Вероятно всеки от нас е взимал решения, за които съжалява

...
Вероятно всеки от нас е взимал решения, за които съжалява
Коментари Харесай

6 неща, за които хората съжаляват най-много в живота си

Вероятно всеки от нас е взимал решения, за които съжалява и до ден сегашен. Някои от тях са тривиални и бързо се не помнят, други могат да ни изтезават с години.

За какво най-вече съжаляват хората в живота си?
Изследванията разкриват шест съществени неща. От тях произтичат няколко значими извода - те могат да оказват помощ за понижаване на риска от нови неправилни стъпки.

Какво в действителност се крие зад възприятието на страдание?

Понякога чувствате празнина в себе си, примесена с малко яд. Умът ви се връща обратно във времето, създавайки различни сюжети на събития или на целия ви живот.
" Ако не бяхте взели това решение тогава, нещата сигурно щяха да се развият по-добре " - споделя вътрешният ви глас.
Този вид положение се случва, когато разсъждаваме върху решения, за които съжаляваме.
" Трябваше да направя нещата по друг метод " - е главната мисъл, която стои зад възприятието на страдание.

 страдание

Разбира се, някои неверни решения са незначителни, бързо забравяме за тях и продължаваме напред. Случва се обаче и да се задържат в душата ни и да ни мъчат с години, завръщайки се с визията за различен, по-добър живот.

За кои решения е най-вероятно да съжаляваме?

Отговорът на този въпрос е потърсен, като е извършено изследване измежду 270 американци през 2011 година
Най-много съжаления са били отправени към шест въпроса: романтика (19,3%), семейство (16,9%), обучение (14%), кариера (13,8%), финанси (9,9%) и родителство (9%).

Изключително значимо е да се вслушваме в мнението на хората, които се занимават с умиращите.
Австралийската палиативна болногледачка на име Брони Уеър разказва в книга какво е чувала най-често от своите клиенти, които са били на път да починат. Установила е, че човек най-дълбоко се съжалява за пет неща: 

1. Не са имали смелостта да живеят в сходство със себе си и да следват пътя, който другите чакат от тях

- Стриктното придържане към културните правила за сметка на личните пристрастености води до отчаяние и мъка, разяснява доктор Камилери.

 страдание

2. Че са работили толкоз старателно

- Времето не се връща, тъй че в случай че го изразходвате за работа, не можете да го изразходвате за по-смислени неща, споделя психологът.

3. Не са имали смелостта да изразят възприятията си

- Само в случай че сте открити и почтени в изразяването на мислите и възприятията си, можете да създадете същински връзки с другите хора, отбелязва Адриан Р. Камилери.

4. Че са изгубили връзка с приятелите си

- Обезсърчително е да си откъснат от тези, които в действителност те схващат и одобряват подобен, какъвто си, признава експертът.

5. Че не са си дали късмет да живеят по-щастливо

– Очакванията и мненията на другите не трябва да ви пречат да бъдете щастливи с това, което сте. Нещо повече, щастието може да се открие в пътуването, а освен в дестинацията, до която постоянно в никакъв случай не стигате, акцентира доктор Камилери.

Кога е най-вероятно да съжалявате? Три значими извода

 страдание

Като се има поради гореизложеното, могат да се зададат въпросите: по кое време рискът да съжалявате за обещано решение се усилва най-вече? Адриан Р. Камилери акцентира три неща.

Първо, най-вече съжаляваме за решения, които са свързани със обществени взаимоотношения.
- Хората имат биологична нужда от принадлежност и решенията, които заплашват това възприятие за принадлежност, са изпълнени с риск, споделя психологът и ни припомня: - Подхранвайте взаимоотношенията си.

Второ, най-вече се съжалява за решения, които са сложни за оправдаване в ретроспекция.
За да избегнете това, би трябвало да се придържате към правилата и полезностите си. Това е най-хубавият справочник към положителния избор.
- Дори и нещата да се развият зле, ще знаете за какво решението е имало смисъл за вас в оня миг ", акцентира Камилери.

И най-после, нещата, за които съжаляваме най-вече, са тези, които (по разнообразни причини) сме изоставили. Както показва психологът, по-лесно е да поправяме посоката, откакто сме подхванали деяние, в сравнение с да си представим опциите, които сме оставили зад тила си.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР