Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива и принуждава Русия да преразпределя

...
Вероятно Украйна поема стратегическата инициатива и принуждава Русия да преразпределя
Коментари Харесай

Украйна държи стратегическата инициатива срещу Русия

Вероятно Украйна поема стратегическата самодейност и принуждава Русия да преразпределя сили и да трансформира целите си в отговор на украинските контраофанзивни интервенции. Това се показва в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW), съобщи News.bg.

Руските сили се пробват да напреднат северозападно от Изюм. Украинските сили организираха поредност от местни контраатаки сред Изюм и Славянск и възвърнаха позициите си в редица селища. Руските сили не престават наземните офанзиви североизточно и южно от Бахмут.

Руските войски продължиха опитите за нахлуване към Писки и организираха лимитирана сухопътна офанзива югозападно от град Донецк. Руските сили не престават да трансферират съоръжение и персонален състав в североизточната Херсонска и западната Запорожка област. Ако преди този момент съветските сили се отдръпнаха или преустановиха настъпателните интервенции в Харков и южната ос, с цел да дадат приоритет на завладяването на Луганска област, само че по своя самодейност и въз основа на изменящите се цели на своите командири, наподобява, че в този момент съветските сили реагират на украинската опасност от контранастъпление в Херсонска област. Подготовката на Украйна за контраофанзивата в Херсон и първичните интервенции в тази контраатака, съчетани с трагичното намаляване на съветските сили, като цяло наподобява разрешават на Украйна за първи път да стартира интензивно да дефинира хода на войната.

Сериозността на алтернативата, пред която е изправено съветското командване, евентуално зависи от способността на Украйна да поддържа обилни контраофанзивни интервенции по няколко посоки по едно и също време. Ако Украйна успее да окаже мощен напън в региона на Изюм, до момента в който продължава да навлиза в контраофанзивата в Херсон, тогава съветските сили ще се изправят пред доста сложен избор. Те евентуално ще би трябвало да решат дали да изоставят позициите си на запад към Изюм в интерес на отбраната на наземните си информационни линии на север и на изток, или да ангажират повече персонален състав и техника, с цел да се опитат да задържат актуалната фронтова линия. Тези сили обаче ще би трябвало да дойдат от друга ос, което пък ще изложи на риск други съветски придобивки. Институтът обръща особено внимание да детонациите наоколо до трагичния спектакъл в Донецк, които се случиха в деня на погребението на починалия преди няколко дни пълководец на ДНР Олга Качура - знаково за сепаратистите лице.

Руските медии необятно оповестиха детонациите и упрекнаха украинската артилерия, въпреки и украинската канцелария на президента отхвърли да е обстрелвала град Донецк на 4 август. Ограничените вреди, които се виждат във видеозаписите, показани от Русия като доказателство за украинската офанзива наоколо до Донецкия трагичен спектакъл, наподобяват несъвместими с артилерийски обстрел, написа ISW. Руските военни блогъри необятно разгласиха предоставените от Русия фрагменти с последствията от детонацията край Донецкия трагичен спектакъл и използваха опцията да подлагат на критика остро украинските сили за хипотетичните удари по цивилни цели. Ако детонациите бяха украински обстрел, те ще да имат спомагателна прочувствена тежест измежду поддръжниците на ДНР.

Вчера Институтът показа разбор на разказа на Руското министерство на защитата, където се е трансформирал фокуса на военните репортажи след рухването на Лисичанск. Промяната евентуално е направена, с цел да се ориентира към разкази, които намират позитивен отзив измежду военните блогъри и военните репортери, а не към такива, които провокират рецензии. Руското министерство на защитата е трансформирало стила си на отразяване, с цел да се концентрира върху изказванията за спадащ украински морал и сполучливи съветски удари по военна техника, предоставена от Запада, вместо да оповестява за ежедневния съветски прогрес на фронтовата линия. Блогъри, военни репортери и други групи подлагат на критика Министерството на защитата и Кремъл за пресилени и неточни изказвания за териториални придобивки, което подкопава разказите и доверието в Москва.

Като образец от Института показват, че през последните дни съветските сили са постигнали лимитирани триумфи към Бахмут и Авдийвка, само че съветското министерство на защитата даже не е заявявало териториални придобивки. Министерството на защитата явно е флиртувало с концепцията да потисне или да се опита да управлява общността на блогърите и военните наблюдаващи в Русия, само че очевидно е предпочело да поправя личния си разказ и в този момент просто разрешава на военните репортери и чиновниците на ДНР да отразяват позитивно обстановката, която се развива в Авдийвка, Писки и на юг от Бахмут, без да предявява лични искания, които биха могли да провокират рецензии. Възможно е Кремъл или Министерството на защитата да са решили, че блогърите и военните репортери са по-достоверни източници за електоратите и да са осъзнали, че личните им изказвания губят меродавност. Подобно отразяване на войната евентуално има за цел и да увеличи моралния дух на бойците от ДНР и Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР