Вероятно си спомняте дните на загриженост в началото на миналата

...
Коментари Харесай

Държавните болници са получили от граждани и фирми 47.2 млн. лв. дарения за битка с ковид

Вероятно си спомняте дните на угриженост при започване на предходната година, когато жители и компании даряваха средства на лечебните заведения, с цел да се приготвят със защитни дрехи и респиратори и да лекуват коронавирус. Вероятно помните и това по какъв начин неправителствените организации събираха стотинка по стотинка средства за респиратори и на другия край - тежката имиджова реклама на тогавашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, чиито компании даряваха на клиниките.

Резултатите от това са, че държавните лечебни заведения и санаториуми са получили значимата сума от общо 47.2 млн. лева от дарения от жители, неправителствени организации и компании, с цел да се приготвят за борбата с ковид. Притеснителното е, че и досега няма обществени доклади кой какъв брой пари е получил, както и защо ги е похарчил. Още повече, че страната се ангажира да финансира с над 600 млн. лева по линия на здравната каса, еврофондовете и държавния бюджет лекуване на ковид.
Прикачен файл

Оказва се още, че лечебните заведения са получили средства без връзка с това какъв брой пациенти са лекували в действителност. Вероятно в сумата на даренията, изпратена в отговор на въпроси на " Капитал " до Министерството на здравеопазването, участват и дарения на лекувани пациенти за съответна потребност на лечебното заведение или като признателност за положителните грижи.
Най-надарената болница
Прави усещане, че най-вече дарения не са получили първите две лечебни заведения, поели ковид-вълната в София - ВМА и Пирогов, а болница, която се включи на малко по-късен стадий и това е най-старото лечебно заведение в България - университетската многопрофилна болница " Александровска ". Явно тогавашният й шеф проф. Костадин Ангелов, който по-късно стана здравен министър на ГЕРБ, член на изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов и сега определен за повторно през тази година за народен представител, е съумял да убеди донорите, че болничното заведение е най-нуждаеща се от всички от дарения. Освен това, за разлика от останалите лечебни заведения, в този случай дарения са получили цели 4 субекта от групата на болничното заведение - домът за възрастни хора в нея, диагностичния център, самата болница и фондацията " Направи положително - Александровска ".

Общата сума, която те са получили през предходната година, е 15.2 млн. лева Лекарите в болничното заведение, както и работилите на първа линия, не считат, че тя се е отразила доста върху подобряването на изискванията за лекуване в клиниките за коронавирус, даже напомнят дългата липса на инсталация, консумативи и първоначално - защитни дрехи. На въпрос на " Капитал " от новото управление на болничното заведение дадоха отговор, че сега правят цялостна инспекция на придвижването на получените средства и ще отговорят във допустимо най-кратък период по какъв начин са били получени и изразходвани.

Случаят с даренията на " Александровска " нашумя преди няколко месеца, когато се разбра, че проф. Костадин Ангелов е упълномощил изхранването на медиците на първа линия през фондацията на компания на тъща си за интервала от май до септември против приблизително 8000 лева на седмица. От оповестените дарения се вижда, че постъпилите във фондацията средства не са били задоволителни единствено, с цел да се заплати на кетъринг-фирмата на роднините на Ангелов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР