Вероятно няма човек, който да не е бил ухапан от

...
Вероятно няма човек, който да не е бил ухапан от
Коментари Харесай

Ето защо някои хора не ги хапят комари

Вероятно няма човек, който да не е бил ухапан от комар най-малко един път през живота си. Някои са по-податливи на ухапвания от комари, а други като че ли са „ невидими ” за кръвопийците. Истината е, че комарите са може би само досадно и неприятно нещо през лятото, само че тяхното битие има избрана цел в околната среда. Ларвите на комарите са известна закуска както са рибите, по този начин и за други морски и блатни жители. Възрастните комари са храна за птици, прилепи и паяци. 

Важно е да се означи, че като всички живи същества, комарите също се разделят на два пола - мъжки и женски. Мъжките комари не хапят хората, те се хранят с пъстър нектар. Тези, които са рискови за индивида, са женските комари. Те се нуждаят от нашата кръв, с цел да развият и снесат яйцата си. Комарите имат джука част, която се назовава хобот и наподобява на игла на спринцовка.

При захапване, женския комар използва хобота си, с цел да пробие кожата и да засмуче малко количество кръв. Засмуканата кръв отива в корема й, където се усвоява и употребява за произвеждане на яйца. Интересен факт, е че при самото захапване, комарът инжектира част от личната си слюнка, с цел да предотврати кръвна коагулация, т.е. появяването на кръвни съсиреци, само че в случай че е притежател на някоя болест, посредством слюнката си непосредствено може да я съобщи на индивида.

Техните ухапвания провокират противен сърбеж, зачервяване и появяване на пъпка, която в резултат на разчесване може да уголеми формата си и да се подуе. В случай, че сте алергични към ухапвания от комари, би трябвало незабавно да вземете нужните ограничения след ухапването - да се намажете с репелент или алергозан или да изпиете противоалергично хапче.

Някои комари могат да популяризират заболявания като малария, жълта тресчица и даже Лаймска болест. Така че, ухапванията от комари изобщо не са за подценяване и ви съветваме да следите обширно положението си, а в случай че се постанова - потърсете здравна помощ.

Защо някои хора не ги хапят комари?

Това зависи единствено и само от организма на даден човек. Някои съединения и създадени бактерии, които се отделят посредством потта, са неустоими за комарите. Такова прелъщение за насекомите е млечната киселина. Тя се съдържа в човешката пот и притегля над 90% от комарите. Въпреки това, има други химични съединения, произвеждащи се в човешкия организъм, които блокират обонянието на комарите. Някои хора създават по-голямо количество от тези естествени субстанции и това ги прави „ невидими ” за досадните кръвопийци.

Според изследванията 85% от ухапванията от комари се дължат на генетиката, само че съществуват и други фактори. Например, по-податливи на захапване са:

Хората с високи концентрации на стероиди или холестерол;
Хората, които имат остатъци от произвеждане на пикочна киселина;
Хората, отделящи по-големи количества въглероден диоксид - бременни дами или такива с наднормено тегло;
Хора с нулева кръвна група;
Хората, които упражняват интензивно, защото това усилва потенето и надлежно производството на млечна киселина;
Пиещите бира.

Как да се предпазим от захапване?

Независимо от това, че някои хора са по-податливи на ухапвания от комари, а други не са, е значимо да предприемете нужните ограничения и да се предпазите от летните досадни инсекти. Съществуват способи, които могат да прогонят комарите, а вие да се насладите на спокойните летни вечери. Има някои лесни трикове и избрани правила, които може да спазвате, с цел да се предпазите от захапване от комари. В идващите редове, ще ви споделим тези безценни препоръки.

1. Избягвайте да носите облекла в светли цветове
Комарите са привлечени от светлината, а в случай че сте облечени в светли цветове, да вземем за пример бяло, жълто, ярко розово или ярко синьо, се превръщате в евентуална жертва. Нашият съвет към вас е да обличате тъмни облекла - черни, кафяви, червени или тъмносини. По този метод няма да притегляте насекомите към себе си и можете да бъдете една концепция по-спокойни, че няма да ви хапят.

2. Намалете голата плът
Има по-голяма възможност комарът да ви ухапе на тези места от тялото, които не са покрити с облекла. Например по лактите, в случай че сте с тениска, или надолу по краката, в случай че сте с къси панталони или пола. Сложете си дълъг панталон и вземете връхна дреха с вас, която може да наметнете. Намалете до най-малко голата плът, по този начин ще притегляте доста по-малко комарите.

3. Избягвайте места с вода
Комарите постоянно се намират към места с бавнодвижеща се или неподвижна вода - да вземем за пример язовири, езера или реки. Ако сте по-податливи на ухапвания от инсекти, е целесъобразно да избягвате да стоите вечер край такива места. Вероятността да получите неприятно захапване е огромна, по тази причина по-добре се предпазете сами. В случай, че няма по какъв начин да избегнете посещаване на сходно място, облечете дълги облекла и се подгответе с репеленти и спрейове срещу комари и други инсекти.

4. Избягвайте региони с доста растителност

Подобно на местата със застояла вода, би трябвало да избягвате и местата с доста гъста тревиста растителност. Тя притегля комарите, а с изключение на тях и доста други рискови инсекти като кърлежи. Затова ви съветваме да ограничите ходенето на такива места или в случай че ходите, още веднъж да се запасите със специфични спрейове, дълги облекла и чорапи. Дори може да подпъхнете крачолите на панталона в чорапите си. Така ще бъдете в сигурност, до момента в който ходите из тревата.

5. Използвайте етерични масла
Едни от най-ефективните способи против комарите са етеричните масла. Сред най-популярните и потвърдили се помощници са маслата от лавандула, валериан, евкалипт, анасон, мащерка, чаено дърво, мента, кедър. Можете да напоите памучна забрадка или тампонче с няколко капки от даденото масло и да го поставите покрай вас или просто да смесите маслото с лосион за тяло и да намажете откритите елементи по тялото си със сместа. По този метод сигурно ще спрете нашествието в стаята или върху себе си.

Друг полезен трик за спокоен сън в летните нощи на отворен прозорец е съчетанието между лимон и карамфил. За задачата би трябвало да разрежете един лимон на две половини и в едната от тях да сложите 7-8 зрънца карамфил. Поставете го пред отворения прозорец и бъдете спокойни, че комарите няма да влязат в стаята.

6. Консумирайте храни, богати на витамин В1
Сред нещата, отблъскващи комарите, е усетът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, само че комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Съветваме ви през лятото да консумирате повече храни, богати на витамин В1 - марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена и пшенични кълнове. Освен че гонят комарите, те са извънредно потребни за вашето здраве.

7. Използвайте репеленти против инсекти
Разбира се, най-доказаният способ против комарите са репелентите срещу инсекти. Съществуват разнообразни спрейове, лосиони, гривни и даже лепенки против комари. Те са ефикасни и несъмнено ще ви оказват помощ да се предпазите. Важно е да подберете качествени репеленти, които няма да провокират раздразнение или изсушаване на кожата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР