Веригата има 82 магазина в България към края на 2019

...
Веригата има 82 магазина в България към края на 2019
Коментари Харесай

Продажбите на "Т-Маркет" са се увеличили с 12.6% през 2019 г.

Веригата има 82 магазина в България към края на 2019 година

© Георги Кожухаров Продажбите на магазините " Т-Маркет " са с нараснали с 12.6% през предходната година и са достигнали 149.5 млн. евро. Това демонстрира докладът на Maxima Grupe, която е притежател на българската верига посредством сдружението " Максима България ". С този резултат страната се подрежда на второ място като най-бързо възходящ пазар за групата след Полша. В България Maxima има 82 магазина към края на 2019 година

По-ниска оперативна облага

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Част от двуцифреното нарастване на оборота в България се дължи на откриването на нови магазини - общо 8 през предходната годна. Ако се изключат новите обекти, растежът на приходите е 4.7% през 2019 година От Maxima показват, че това е повече от относително слабия междинен растеж на пазара като цяло, който е бил 3.7%.

Печалбата преди лихви, налози и обезценки (EBIDA) на " Т-Маркет " се е намалила до 630 хиляди евро през предходната година по отношение на 780 хиляди евро за 2018 година Нетната загуба е намаляла до 1.2 млн. евро от 2.9 млн. евро за миналата година. По-слабият действен резултат се дължи на растежа на отписаните ресурси в магазините и по-високите заплати и други разноски. Върху облагата въздействие са оказали и разноските за преустрояване и ребрандиране на някогашните магазини " Триумф ", откакто предходната година бяха наети 11 обекта от веригата в Пловдив, показват от Maxima.

Групата

Като цяло групата завършва 2019 година с оборот от малко под 4 милиарда евро, което е растеж от 15.7% на годишна база. Ако се изключат новооткритите магазини, растежът на продажбите е 3.4%. От всичките пет страни, в които Maxima работи - Литва, Латвия, Естония, Полша и България, най-значително е нарастването на приходите в Полша - 15.2%, което отчасти се дължи на придобиването на полската верига Stokrotka през април 2018 година Без постъпленията от новите магазини полският растеж е колкото българския - 4.7%. За 2019 година оперативната облага на Maxima се е повишила с 4.9% до 234.5 млн. лева (като се изключи резултатът от данъчните промени).

Групата има общо 1230 обекта в петте страни. Освен това тя има и онлайн магазин - Barbora, който предлага храни в Литва, Латвия и Естония. През предходната година приходите от електронна търговия са се нараснали с 32.3% и са генерирали 1.7% от общия оборот в прибалтийските страни.

Във връзка с пандемията от ковид от групата регистрират, се следи закъснение на доставките, което от време на време води до краткотрайна липса на някои артикули в магазините. Като цяло обаче това не се отразява значително на резултатите на Maxima. Оценката на групата е, че ликвидните й позиции са съответни, а бизнесът е доста еластичен и може да поеме възможни отрицателни резултати от икономическото закъснение. Нещо повече, Maxima бързо се приспособява и реагира на обстановката като уголемява услугите си за електронна търговия, показват от там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР