Вените са сини на цвят, но някога замисляли ли сте

...
Вените са сини на цвят, но някога замисляли ли сте
Коментари Харесай

Защо вените са сини, когато кръвта е червена?

Вените са сини на цвят, само че в миналото замисляли ли сте се за какво? Кръвта ни както всеки знае не е синя, а алена. В тази публикация описваме за какво това се случва.

Според доктор Клебер Фертрин, помощник професор по хематология в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сиатъл, цветът на кръвта зависи от равнището на кислорода, който съдържа. В артериалната кръв има повече О2, в сравнение с във венозната.

Тече от сърцето към всички органи и тъкани. Поради тази причина е кондензиран червен цвят. Когато доближи задачата си, кръвта губи кислородни молекули. Във венозната, деоксигенирана кръв, която се връща към сърцето, в противен случай, след контакт с клетките има малко О2 и доста въглероден диоксид, тъй че е по-тъмна, съвсем черна.

Разглеждаме вените през кожата, мускулите и самата венозна стена, които работят като бяло-розов светлинен филтър. Поради характерностите на излъчването и отразяването на разнообразни цветове се основава илюзията, че тъмната черешова кръв е синя.

Например, върховете на пръстите не ни наподобяват сини, защото съдовете са доста по-близо до повърхността. Това е сходно на това, което се случва в ранните стадии на наблягане, което в действителност е подкожен кръвоизлив. Ако пострадването е покрай повърхността, натъртването ще бъде алено или лилаво, само че в случай че е по-дълбоко, ще бъде пурпурно синьо. Цветът на самата кръв не се трансформира. Единственият въпрос е по какъв начин го виждаме./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР