Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на европейските страни да

...
Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на европейските страни да
Коментари Харесай

Мадуро отказа да свика нов вот във Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли апела на европейските страни да провежда нови избори, откакто опозиционерът му Хуан Гуайдо се разгласи за краткотраен водач, съобщи БГНЕС.
Мадуро съобщи в изявление за испанската телевизия " Сехта ", че няма да се " поддаде на натиска на тези, " които желан неговото овакантяване.
Испания, Франция, Германия, Англия, Холандия, Португалия и Австрия към този момент оповестиха, че в случай че Мадуро не свика нови избори, те ще признаят Гуайдо за законен водач на Венецуела. Засега обаче пред единна позиция на Европейски Съюз спънка е Италия - Рим още не е заявил какво счита за обстановката във Венецуела.
Междувременно канадският министър председател Джъстин Трюдо е провел диалог по телефона с Гуайдо и го е похвалил за смелостта му да поеме водачеството във Венецуела. Телефонното позвъняване идва ден преди срещата на 14-те страни от Групата Лима, в която са Канада и страните от Латинска Америка, която ще се състои в Отава.
" Двамата водачи разискаха значимостта интернационалната общественост да изпрати ясно известие за нелегитимността на режима на Мадуро и потребността от почитание към венецуелската конституция. Двамата подчертаха значимост на това почтени и свободни президентски избори да бъдат проведени. Премиерът поздрави Хуан Гуайдо за смелостта и водачеството му да възвърне демокрацията на Венецуела и предложи поддръжката на Канада ", написа в изказването за диалога, публикувано от Отава.
Трюдо добави, че срещата на Групата Лима ще " разиска по какъв начин интернационалната общественост да поддържа повече жителите на Венецуела, в това число и посредством филантропична помощ ".
Същевременно вътрешният министър на Куба Бруно Родригес написа в профила си в Twitter, че центровете за филантропична помощи, които бяха основани по границата на Венецуела могат да бъдат употребявани за оправдаване на военната интервенция.
" Гуайдо разгласи откриването на центрове за " филантропична помощ " в колумбийския Кукута, на бразилската граница, както и на един от карибските острови. В ход е съществено предизвикателство за Венецуела, което да предизвика военна интервенция. Трябва да защитим нашата Америка от империалистическа интервенция ", означи дипломатът, визирайки Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР