Венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на

...
Венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на
Коментари Харесай

Опозицията във Венецуела преговаря за преходно правителство

Венецуелската съпротива е подготвена да води договаряния за сформиране на преходно държавно управление и произвеждането на свободни избори. Това съобщи през вчерашния ден водачът на опозицията и ръководител на Националното заседание на Венецуела Хуан Гуайдо, представен в Twitter от венецуелския публицист Габриел Бастидас, съобщи ТАСС.

" Ние ще се срещнем, с който е нужно, с цел да бъде комплициран завършек на узурпацията, с цел да бъде образувано преходно държавно управление и да бъдат създадени свободни избори ", уточни Гуайдо.

Опозиционният водач напомни, че нееднократно е имало опити за разговор сред държавното управление и опозицията във Венецуела. " Последният представител (на опозицията на сходни преговори) бе Хуан Борхес, който бе изпратен в заточение, а основният му асистент Фернандо Албан бе арестуван и погубен ", посочи Хуан Гуайдо.

По-рано Гуайдо съобщи, че държавното управление на президента Николас Мадуро цели просто да завоюва време, когато приказва за договаряния с съперниците си и че той няма да взе участие в един " подправен разговор " с изпълнителната власт.

В същото време венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за краткотрайно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се пробват да привлекат армията на своя страна, съобщи ДПА.

Николас Мадуро посети през вчерашния ден 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, където бойците скандираха: " Винаги правилни, в никакъв случай предатели ". Той беше придружаван от министъра на защитата Владимир Падрино. Междувременно Хуан Гуайдо, който в сряда се самопровъзгласи за президент, разгласява утвърден от Народното събрание закон за прошка на всички военни, които се причислят към целящото възобновяване на демокрацията във Венецуела опозиционно придвижване.

Висшето военно командване до този миг показва поддръжка за Мадуро. Гуайдо прикани армията да помогне на Народното събрание за свалянето на Мадуро.

Военният аташе на Венецуела в Съединени американски щати Хосе Луис Силва съобщи в събота, че не признава президента Николас Мадуро, който счита за грабител и признава Хуан Гуайдо за законен краткотрайно изпълняващ длъжността президент. Франция, Германия, Англия, Испания, Португалия и Холандия обявиха в края на седмицата, че ще признаят Гуайдо за краткотраен президент, в случай че до 8 дни Мадуро не свика избори.

Хуан Гуайдо бе приет за краткотраен президент от Съединени американски щати, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските страни и страните от Групата на Лима като се изключи Мексико. В поддръжка на Мадуро се оповестиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай приканиха всички проблеми да се решат по кротичък път и без външна интервенция, напомня ТАСС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР