Венецуела пусна официално националната криптовалута „петро“, съобщи вицепрезидентът на страната

...
Венецуела пусна официално националната криптовалута „петро“, съобщи вицепрезидентът на страната
Коментари Харесай

Венецуела пусна национална криптовалута

Венецуела пусна публично националната криптовалута „ петро “, заяви вицепрезидентът на страната Тарек Айсами.
„ Днешният ден ще остане в историята. Станахме първата страна, която пусна за продажба своя криптовалута, обезпечена със лични запаси и естествени благосъстояния “, сподели вицепрезидентът по националната телевизия.
Той заяви, че на портал в интернет е оповестена директива за искащите да се снабдят с петро. Купувачи могат да бъдат както физически и юридически лица от Венецуела, по този начин и жители на непознати страни.
В началото на януари президентът Николас Мадуро разгласи, че в послание ще бъдат пуснати към 100 млн. петро, от които 82,4 млн. ще бъдат налични за вложители. Стойността на петрото ще бъде равна на цената на барел венецуелски нефт – към 60 $ сега.
От другите криптовалути петрото се отличава с това, че е обезпечено с действителни активи. Властите разчитат, че с стартирането на новата валута ще съумеят да привлекат средства от чужбина, което е извънредно належащо на обхваната от рецесията страна, съобщи БГНЕС.
Поради срутва в цените на петрола страната изпадна в тежка икономическа рецесия – съгласно резултатите от 2017 година инфлацията във Венецуела доближи 2600%, а за тази година мрачната прогноза е 14 000%. В края на 2016 година най-едрата банкнота в страната беше 100 боливара, а преди година – 100 000.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР