Венецуела е спряла да обслужва златното си суапово споразумение с

...
Венецуела е спряла да обслужва златното си суапово споразумение с
Коментари Харесай

Каракас загуби още 20 тона злато

Венецуела е спряла да обслужва златното си суапово съглашение с "Дойче банк ", оценено на 750 млн. щ. $. Това е принудило немския заемодател да поеме контрола върху скъпоценния метал, употребен като гаранция по договорката и да закрие контракта, настояват осведомени с въпроса лица.

Става дума за следното: като част от финансово съглашение, подписано през 2016-а, Венецуела е получила кешов заем от "Дойче банк " и е предоставила като залог 20 тона злато. Договорът изтича през 2021-а, само че е преустановен предварително поради неизплатени лихви, настояват добре осведомените източници.

Междувременно, паралелното държавно управление на опозиционния водач Хуан Гуайдо е поискало от "Дойче банк " да преведе разликата от 120 млн. щ. $ сред цената на придобиване на метала и настоящите му котировки в депозит отвън обсега на законния президент Николас Мадуро. Като част от напъните на Щатите и на още петдесетина страни да смъкват от власт Мадуро, те припознаха Гуайдо като автентичен водач на Венецуела, въпреки че той към момента не управлява основни институции на територията й, в това число и централната й банка.

Това е вторият следващ случай през тази година, когато режимът на Мадуро не съумява да се възползва от положителни финансови съглашения, и те завършват със загуби в миг, когато валутните запаси на страната са рекордно ниски. Златните наличия на процедура са един от последните непокътнати финансови източници за поддръжка на сегашната власт и за предпазване на лоялността на военните. През март централната банка на Венецуела пропусна крайния период да си изкупи назад
залог от злато за съвсем 1.1 милиарда щ. $ от "Ситигруп ". Преди това "Бенк ъф Инглънд " отхвърли да върне на страната жълт метал за 1.2 милиарда $.

Въпреки че режимът на Мадуро остава все по-изолиран от международната финансова мрежа поради глобите, той въпреки всичко съумя да продаде през предишния месец злато за 570 млн. щ. $, вследствие на което тези запаси на централната банка паднаха до 7.9 милиарда $. Само през предходната година кабинетът изразходи над 40% от златните ресурси на Венецуела, продавайки на компании в Обединените арабски емирства и от Турция, в опит да финансира държавни стратегии и да се разплаща с кредиторите.

Венецуела спря да обслужва деноминираните си в щатски долари облигации още през 2017-а.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР