Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор

...
Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор
Коментари Харесай

Венецианската комисия пак призова за премахване на недосегаемостта на главния прокурор

Венецианската комисия прикани ГЕРБ да отстрани недосегаемостта на основния прокурор от конституцията. Органът за конституционно право на Съвета на Европа направи незабавна инспекция на плана за " нова конституция “ на ГЕРБ по искане на парламентарното болшинство. Изводите на комисията са предстоящи.

“Би било пропусната опция, в случай че актуалната конституционна промяна не прегледа въпроса “ за унищожаване на “прокурорския монопол “ и опцията за привеждане на основния прокурор под наказателна отговорност, се споделя в позицията на Венецианската комисия.

Според интернационалните специалисти българският главен закон би трябвало да позволява отстраняването на основния прокурор, когато има евентуален спор на ползи или подозрение за осъществено закононарушение.

Венецианската комисия категорично акцентира, че прокурор няма по какъв начин да проверява основния прокурор, тъй като всички прокурори са негови подчинени.

Шефът на държавното обвиняване би трябвало да бъде обект на изцяло “независим механизъм за следствие “. Трябва да има и правосъден надзор на решенията да не се проверява основния прокурор. В момента решенията да прокурорите за отвод за формиране на дело не могат да се апелират пред съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР