Венецианската комисия препоръчва на българските власти да обяснят подробно причините

...
Венецианската комисия препоръчва на българските власти да обяснят подробно причините
Коментари Харесай

Венецианската комисия попари проекта за Конституцията: Мотивите са кратка обяснителна бележка

Венецианската комисия предлага на българските управляващи да обяснят в детайли аргументите зад всяко едно предложение, тъй че за обществото да е ясно какво влияние ще има всяка една смяна. От значително значение е да се обезпечи пълноценно присъединяване на всички заинтригувани институции, всички политически сили, общност, специалисти в този развой.

 

Венецианската комисия приветства желанията за измененията в Конституцията, които ще дадат право на хора с двойно поданство да се кандидатират за депутати, министри или президент. Венецианската комисия утвърждава премахването на Пленума на Висшия правосъден съвет и превъзходството на съдиите, определени от съдии в съдийския съвет, пишат от Lex.bg.

 

" Който предлага законопроект, би трябвало най-малко да постави рационални старания, с цел да изясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение къса обяснителна записка. До огромна степен тя повтаря същността на някои от промените, без да показва аргументите, заради които тези промени са нужни, или каквато и да е оценка на тяхното евентуално влияние ", показват от Венецианската комисия.

 

От там са категроични, че да вземем за пример не е ясно за какво са нужни промени в пълномощията на правосъдния министър, няма разбор за вероятното им влияние.

 

" По същия метод не се дава пояснение за смяната на компетенциите на Инспектората. Няма пояснение за какво срокът на мандата на двамата ръководители на висшите съдилища и на основния прокурор се понижава от седем години на пет и за какво е допустимо еднократно преназначаване “, написа Венецианската комисия.

 

Затова комисията заключава, че " съществуващата обяснителна записка не изяснява съображенията зад всяко предложение и затова е несъответстваща за задачите си “.

 

Комисията дефинира като основен съставен елемент на конституционната промяна опита за промени в прокуратурата „ за възстановяване на нейната успеваемост и отчетност, както и функционалната автономност на обособените прокурори “. Критики има обаче по повод орязването на пълномощията на основния прокурор с претекст, не е в сходство с правилото на прокурорската самостоятелност превръщането на обвинител №1 в по-скоро админ.

Венецианската комисия споделя една от главните рецензии на българските адвокати към плана – за оферти състав на Прокурорския съвет.

 

" За да се ограничи концентрацията на пълномощия в институцията на основния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, плановете за промени дават явен превес на членовете на Прокурорския съвет, определени от Народното събрание, като обезпечават доста малко посланичество на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че промяната има за цел да обърне наклонността и да понижи пълномощията и въздействието на основния прокурор, тя би трябвало в същото време да избегне риска от политическо въздействие върху прокуратурите и да даде на съвета нужната експертиза за осъществяване на неговите задания “, декларира комисията.

 

Тя предлага да се даде опция за уравновесено посланичество на прокурорите, като по този метод съветът се достави с професионалната експертиза, нужна за осъществяване на неговите функционалности, като в това време се изключи контролът върху тази институция от политическото болшинство на деня и от прокуратурата.

 

Венецианската комисия удостоверява още паниките на специалисти у нас по повод концепциите, които касят служебното държавно управление. Основното мнение е ласкаво - дефинира като целесъобразно изборът на президента за длъжностен министър-председател да се ограничи сред няколко лица, само че смята, че предложенията за ръководителите на Народно събрание и Конституционния съд за несъответствуващи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР