Венецианската комисия одобри пакета от законодателни промени, предложен по-рано тази

...
Венецианската комисия одобри пакета от законодателни промени, предложен по-рано тази
Коментари Харесай

Венецианската комисия одобри мерките за разследване на главния прокурор, но иска по-дълбока реформа

Венецианската комисия утвърди пакета от законодателни промени, препоръчан по-рано тази година от кабинета „ Петков “, който планува механизъм за следствие на основния прокурор, смяна в метода на избор на Висшия правосъден съвет (ВСС) и други ремонти. Но комисията изиска от България още по-дълбока и цялостна правосъдна промяна.

Предложенията за промени бяха изпратени на Венецианската комисия Надежда Йорданова в края на мандата на постоянното държавно управление през юли. Те включваха най-всеобхватното до момента предложение за въвеждане на наказателна отговорност против поста на основен прокурор в България, той сега е съвсем недостижим.

Главният прокурор Иван Гешев отхвърля да е недостижим и споделя, че даже не е шеф на редовите прокурори.

Екипът на Йорданова предлага углавен арбитър да може да проверява основния прокурор. Този арбитър ще се назначава с решение на Висшия правосъден съвет (ВСС), който избира и шефа на държавното обвиняване. Доказателствата ще се събират от проверяващи служители на реда.

В мнението си Венецианската комисия приветства препоръчаните ограничения и желанието на управляващите да укрепят интегритета на правосъдната власт, само че упорства, че би трябвало да се направи повече.

„ Целта да се усъвършенства отчетността на основния прокурор не може да бъде реализирана единствено с промени на разпоредбите за неговото следствие. За постигането на тази цел е нужен повсеместен, по-холистичен метод, включващ преразглеждане на структурата на Висшия правосъден съвет и на неговата Прокурорска гилдия, както и ограничение на функционалностите на прокуратурата отвън сферата на наказателното право ", се показва в мнението,

Препоръчва се още да се одобряват подробни правила за процедурата по търсене на дисциплинарна отговорност на основния прокурор и да се направи по този начин, че членовете на Прокурорската гилдия да нямат опция да блокират решението за отстраняването му от служба. Това би подсигурило, че Висш съдебен съвет ще може дейно и без значение да преглежда обвинявания против основния прокурор.

При образуването на състава на Висш съдебен съвет се акцентира и че парламентарната квота не би трябвало да излъчва прокурори, а други адвокати за членове на прокурорската гилдия.

Комисията дава и още редица съответни рекомендации за законопроекти, условия за претенденти за длъжности, както и акцентира смисъла на последователността на промените.

Венецианската комисия е най-авторитетният съвещателен орган по конституционно право в Европа. Становищата й не са наложителни за осъществяване, само че са целесъобразни.

Страната от години е подложена на критика от редица европейски институции поради потребността от правосъдна промяна. ГЕРБ вършат първи опити за промяна и през 2020 година оферират следствието на основния прокурор да се разпорежда на специфичен прокурор, който на практика да бъде избиран от основния. Това предложение е отхвърлено от Конституционния съд.

България би трябвало да одобри правосъдна промяна до края на юни 2023 година, което е на близо 8 милиарда лв. от Европейския съюз по Плана за възобновяване.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Този черен дим не замърсява съгласно управляващите  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР