Велоалея по поречието на река Дунав се очаква да свърже

...
Велоалея по поречието на река Дунав се очаква да свърже
Коментари Харесай

Велоалея се очаква да свърже Видин и Силистра по поречието на река Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав се чака да свърже Видин със Силистра. Очаква се огромното планово начинание да бъде подкрепено от програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния в идващия програмен интервал като стратегически план. С финансиране от нея ще се изготви и цялостно предпроектно изследване за поречието на реката, което ще има за цел да разпознава и обоснове изграждането/разширяването на нови мостови уреди и речни пристанища. Това разгласи във Велико Търново заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова. Тя взе участие в районен съвет на Националното съдружие на общините в Република България, на което участваха кметове на общини и ръководители на общински препоръки от Северен централен регион. Модератори на срещата бяха кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ Даниел Панов и изпълнителният шеф на сдружението Силвия Георгиева.

Зам.-министър Николова акцентира, че един от целите за развиване на Северна България е откриване капацитета на река Дунав като главен транспортен кулоар. Това би довело до позитивен стопански резултат посредством повишение на туристическите визити, възстановяване на транспортната съгласуваност с Румъния и другите Дунавски страни, продан на артикули и други „ Ресурсът на река Дунав е огромен, само че ние не се употребяваме пълноценно от него ", разяснява заместник-регионалният министър. „ Това ще са едни от най-важните вложения за територията, с цел да се осъществят цели с по-висока добавена стойност за икономическо развиване ", акцентира Николова. Тя изясни, че във връзка с Северен централен регион се слага главен фокус върху промяна на стопанската система за повишение на стандарта на живот и превъзмогване на демографската рецесия.



„ Амбицията на държавното управление е в идващия програмен интервал Северен централен регион да се трансформира в бързо и стабилно разрастващ се европейски район, интегрална част от Дунавското пространство, където младежите виждат своето бъдеще и личностна реализация ", разяснява още Николова. Три са главните целта за постигането на тази цел, които ще се финансират с европейски и бюджетни средства - стопански напредък и промяна, развиване на човешкия капацитет и реализиране на обществен напредък и стабилно териториално развиване и съгласуваност. Градовете центрове на напредък в Северен централен регион ще са Велико Търново и Русе, стана ясно още по време на срещата. Заедно с Варна двата града ще бъдат включени и в бюджетен клъстер, който с поддръжката на европейските средства да свърже и развие връзката сред Дунав и Черно море посредством осъществяване на общи планове за реализиране на световна цел сред тях.

Още шест общини в региона - Габрово, Севлиево, Свищов, Горна Оряховица Разград и Силистра, ще са бенефициенти на програмата на районно развиване, като балансиращи центрове за развиване на територията. Фокусът през новия програмен интервал е върху цялата територия на Северен централен регион, без да разделяме целите на браншове. Създали сме предпоставки да няма бели петна посредством подкрепящо финансиране за останалата територия от програмата за развиване на селските региони, сподели Николова.

Ключовите транспортни планове за развиване на региона са завършването на автомагистрала „ Хемус ", построяването на автомагистрала Русе - Велико Търново, връзката Русе - Разград и тунелът под връх Шипка. Реализацията им ще сътвори предпоставки за по-добро икономическо развиване, а и ще понижи обезлюдяването и миграцията в района. Културно-историческото завещание на региона също ще бъде подкрепяно с европейско финансиране, сподели още Николова. Тя регистрира, че в него са регистрирани 265 недвижими обекта на културното завещание с национално значение.

Пред публицисти зам.-министър Николова осведоми, че осъществяването на Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година е с доста положителни темпове и няма риск от неусвояване на европейски средства. От бюджета ѝ са контрактувани 86%, като до края на годината се чака този % да надмине 90%. 61% са разплатените средства от контрактуваните. Към момента са финансирани 500 плана с няколко хиляди обекта в тях. Новият програмен интервал ще започва през 2021 година Очаква се бюджетът за развиване на районите да е над 3 милиарда лева, малко по-голям от сегашния програмен интервал. Проект на бъдещата стратегия за районите ще бъде показан пред Европейска комисия в края на месец март.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР