Великото противостояние на Марс и Земята, дълго пълно лунно затъмнение,

...
Великото противостояние на Марс и Земята, дълго пълно лунно затъмнение,
Коментари Харесай

2018 идва със зрелищни небесни спектакли

Великото противостояние на Марс и Земята, дълго цялостно лунно затъмнение, метеоритни потоци – 2018 година ще е богата на астрономически спектакли за земните поданици.

Първото огромно небесно събитие ще е пълнолунието на 1 януари, споделя ТАСС и предлага календар на галактическите явления през 2018 година

Малко след изгрев на небето в първия ден на годината с невъоръжено око ще можем да следим ясно Меркурий, а на 7 януари ще се случи едно от най-забележителните приближавания на планети. Без телескоп ще се вижда доближаването на Марс и Юпитер – те ще са толкоз близо между тях, че дискът на цялостната Луна ще може изцяло да ги скрие от погледа ни.

А на 11 януари към тях ще се причисли и Луната, което също си коства да се види.

На 27 януари можем да следим първото за годината скриване на звездата Алдебаран от съзвездието Телец зад Луната. Това галактическо събитие ще се повтори още няколко пъти през годината.

Още от началото на 2017 година на пътя на Луната се оказаха звездата Регул от съзвездието Лъв и Алдебаран от Телец. Луната минава пред тях всеки месец, до момента в който се върти към Земята, и всякога ги скрива зад себе си. След известно време този феномен ще завърши.

На 31 януари ще има цялостно лунно затъмнение – едно от най-зрелищните. Тогава ще е втората „ Супер Луна “ и поради затъмнението тя може да се обагри в алено.

На 19 февруари стартира шоуто на Венера – в продължение на няколко месеца планетата ще се вижда вечер на небето.

На 4 март наоколо ще премине  Меркурий, а на 29 март Венера ще приближи Уран и по този начин ще стане ориентир за тези, които желаят да следят Уран – удивително събитие за феновете.  

На 9 май пък Юпитер ще влезе в противостояние със Слънцето и ще се приближи оптимално до Земята.

Юли наподобява най-многообещаващ за астрономите. На 10 юли Венера ще мине покрай звездата Регул. Най-интересното събитие обаче следва на 28 юли, когато Марс ще се приближи до Земята на най-краткото разстояние за последните 15-17 години. Този феномен се назовава " великото противостояние ".

Марс се върти в изтеглена орбита към Слънцето, тъй че ту се доближава, ту се отдалечава. На всеки 2,5 години нашата планета догонва Марс и се оказваме на близко разстояние, само че в случай че в този миг Марс се е доближил до Слънцето, дистанцията сред него и нас е допустимо най-малкото. Тази година то ще е към 55-58 млн. км. И в този миг земните телескопи могат да следят ясно марсианския релеф. Тогава също така ще е и едно от най-продължителните лунни затъмнения. Луната ще е в сянката на Земята съвсем час и половина и ще се обагри в пупурни тонове.

Пикът на един от най-прочутите метеоритни потоци, Персеидите, е на 13 август. В някои години могат да се видят до 60 „ падащи звезди “ на час. Стига да няма облаци и замърсен въздух. Далече от градските светлини се виждат дори дирите на падащите метеори.

Следва още един мощен метеорен поток. Драконидите от съзвездието Дракон, които ще доближат пик на 8 октомври. Обилен звезден дъжд ще предложат обичайно и Геминидите от съзвездие Близнаци. Тази година ще можем да забележим приблизително към 75 метеора на час. Техният пик е на 14 декември и в случай че времето е в положително въодушевление, ще станем очевидци на най-зрелищното астрономическо събитие в края на 2018 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР