Великотърновският митрополит Григорий за първи път ще оглави богослуженията за

...
Великотърновският митрополит Григорий за първи път ще оглави богослуженията за
Коментари Харесай

Великотърновският митрополит Григорий за първи ще оглави богослуженията за Богоявление в Габрово

Великотърновският митрополит Григорий за първи път ще оглави богослуженията за Богоявление в Габрово. Повод за това е, че през 2018 година, в перлата на епархията – Габрово, се навършват 200 години от мъченическата гибел на Свети Онуфрий Габровски, по отношение на което са планувани идни събития.  hram

Великият богоявленски водосвет на Йордановден, който ще бъде отслужен от Великотърновският Владика и габровското свещеничество, стартира в 11.30 часа на площад “1 май 1876 “. Ритуалното потапяне на Светия кръст във водите на река Янтра е планувано за 12 часа.

На Йордановден на площад “1 май 1876 “ ще бъде сложена и кутия за дарения в поддръжка на новостроящия се храм „ Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских “ в кв. „ Младост “.

Община Габрово поддържа Габровското архиерейско наместничество в напъните му за довеждане докрай на храма, като към помощта, получена до в този момент от донори, ще бъдат добавени начинания и събития, посредством които ще се търси поддръжката на цялата габровска общност.

Във връзка с това, на 15 декември 2017 година кметът на Габрово Таня Христова разгласи старта на благотворителна акция за завършването на новата черква, наречена #ДАБЪДЕ новият храм на Габрово. Същия ден, в границите на благотворително събитие, 15 466 лв. бяха дарени от габровци за новостроящия се храм.

Дарения за новата черква в кв. „ Младост “ могат да бъдат направени във всички православни храмове в Габрово против разписка, както и в банка ДСК.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР