Великобритания ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид,

...
Великобритания ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид,
Коментари Харесай

Лондон ще предостави на Киев боеприпаси с обеднен уран, това може да доведе до огнища на рак

Великобритания ще съобщи на Украйна муниции с обеднен уранов хексафлуорид, съобщи заместник-министърът на защитата Анабел Голди в отговор на питане на уеб страницата на английския парламент.

" Наред с даването на ескадрила бойни танкове Challenger 2 на Украйна ще предоставим и муниции, в това число бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са извънредно ефикасни за поразяване на модерни танкове и бронирани машини. ", се споделя в изказването.

Използването на обеднен уран в бронебойни снаряди е въведено за първи път от нацистка Германия, която не разполага с по-плътен волфрам.

През 70-те години на предишния век такива снаряди са създадени в Съединени американски щати, с цел да се противодейства на новите руски танкове. Сега те са част от комплектите на американските танкове " Ейбрамс " и могат да се употребяват от немския " Леопард 2 " и английския " Чалънджър 2 ".

Американските войски употребяват снаряди с обеднен уран по време на интервенция " Пустинна стихия ", при бомбардировките на Югославия и при нахлуването в Ирак през 2003 година

Според специалистите това може да докара до появяването на огнища на рак.

Според военния специалист Константин Сивков потреблението на такива снаряди би трябвало да се смята за " мръсно оръжие ". Урановият прахуляк, отсрочен на земята, е радиоактивен, извънредно отровен и не предстои на обеззаразяване. (РИА Новости, questions-statements.parliament.uk)

 

Употребата на муниции с обеднен уран по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г.- известни като „ Милосърден ангел " на  територията на Сърбия докара до съществени аномалии при децата, увреждане на бъбреците и кръвта.

В интервала 1996-1998 година, в резултат на употребяваните от НАТО боеприпаси, съдържащи обеднен уран, са умряли към 400 босненски жители, сочи проучване на самостоятелния специалист лекар Славица Йованович, осъществено измежду преселници от Сараево в община Братунац.

В проучването се посочвало, че смъртността измежду бежанците от Хаджич надвишавала два пъти смъртността на коренното население на община Братунац. Хаджич е предградие на Сараево, което бе обстрелвано през 1995 година от натовските сили с бомби с обеднен уран. В църковния указател с позоваване на медицински свидетелства е маркирано, че причина за гибелта на бежанците е рак на вътрешните органи или левкемия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР