Великобритания ще настоява новият глобален данък за мултинационалните корпорации да

...
Великобритания ще настоява новият глобален данък за мултинационалните корпорации да
Коментари Харесай

Великобритания иска глобалният данък на корпорациите да не важи за Лондон

Великобритания ще упорства новият световен налог за мултинационалните корпорации да не важи за столицата Лондон, съобщи Гардиан.

Както към този момент съобщихме страните от G7 се споразумяха за въвеждането на световен най-малък корпоративен налог. Той ще важи за 100-те най-големи компании в света. Идеята е данъкът има два стълба – 20% от приходите над 10% марж на облагата, дължими в страната, в която са осъществени продажбите и втори – най-малък налог облага от 15%. Целта на самодейността е да се лишат огромните корпорации от опция да изнасят облагите си в офшорни зони, където не заплащат никакви налози.

Според финансовия министър на Англия Риши Сунак обаче след Брекзит въвеждането  на наложителен налог ще накара доста от огромните банки още по-сериозно да се замислят дали има смисъл да остават във Англия.

Към момента се договаря и не е ясно защо тъкмо изключение ще упорства Лондон – евентуално за услугите, предоставяни от банки, капиталови фондове и застрахователи.

„ Предполага се, че ще има редица изключения от световния корпоративен налог и към момента не е ясно по какъв начин ще се ръководят те “, разяснява Крис Сангер, началник на отдела по ръководство на риска в одиторската компания E&Y.

Детайлите на съглашението за въвеждането на единния налог към момента следва да бъдат разисквани в по-широка група. Това се чака да стане  на съвещанието на G-20 идния месец, където в договарянията ще се включат Китай, Индия, Бразилия, Русия и други.

Според източници на Гардиан някои страни от Европейски Съюз към този момент лобират за изключването на финансовите услуги от първия дирек на налога. „ Европейските страни не желаят да въвличат прекомерно доста компании в условията на налога. Те желаят да се фокусират над американските софтуерни компании, като Гугъл и Amazon ”, разяснява източникът.

Настояването на дадени страни и градове за изключение от общото предписание няма по какъв начин да стане без останалите договарящи да не изискат нещо в замята, а въвеждането на прекомерно доста изключения може да направи световната данъчна промяна нефункционираща.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР