Великобритания се сбогува с кралица Елизабет Втора и посреща новия

...
Великобритания се сбогува с кралица Елизабет Втора и посреща новия
Коментари Харесай

Единбург се прощава с покойната кралица Елизабет Втора

Великобритания се сбогува с кралица Елизабет Втора и посреща новия си крал. Ковчегът с тленните остатъци на починалата кралица е в Единбург. Той беше пренесен там с погребален конвой от обичаната ѝ резиденция в замъка Балморал, където Елизабет умря на 96-годишна възраст.



Чарлз Трети и другите три деца на Елизабет - принцеса Ана и принцовете Андрю и Едуард, поведоха процесията, с която ковчегът с тленните ѝ остатъци беше пренесен от двореца Холирудхаус в катедралата " Сейнт Джайлс ".



Пътят на процесията беше компактно обкръжен от хора. Това стълпотворение припомня за 1953 година, когато Елизабет за първи път посещава Шотландия като кралица. До на следващия ден жителите ще имат опция да се простят с нея. Тази вечер кралят и членове на кралското семейство ще вземат участие в бдение в катедралата.



Кралската двойка дойде в Единбург от Лондон, където Чарлз за първи път посети Народното събрание в качеството си на крал. Той и кралицата-консорт Камила одобриха съболезнованията на депутатите. В първото си слово пред Народното събрание Чарлз Трети отдаде респект на починалата си майка.



фотоси: БГНЕС

Той сподели, че усеща " силата на историята ", която напомня парламентарните обичаи на кралството. Погребението на Елизабет Втора ще се състои в понеделник, а в 20:00 ч. вечерта в неделя Англия ще уважи паметта ѝ с едноминутно безмълвие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР