Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип. Той

...
Великобритания се прощава с херцога на Единбург принц Филип. Той
Коментари Харесай

НА ЖИВО по БНТ: Светът се сбогува с херцога на Единбург принц Филип

Великобритания се прости с херцога на Единбург принц Филип. Той ще бъде заровен в параклиса " Сейнт Джордж ", в замъка " Уиндзор ". В процесията ще се включат четирите деца на Елизабет, както и внуците му Уилям и Хари.

30 души ще изпратят принц Филип в последния му път и по този начин ще бъдат спазени рестриктивните мерки против ковид в Обединеното кралство.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК И Пожарна охрана БНТ1:



Херцогът на Единбург умря на 9 април на 99 години. Траурната гала се организира при строги противоепидемични ограничения и в стеснен фамилен кръг.

Тя стартира в Четириъгълника на замъка Уиндзор. След идването на гостите траурната върволица с ковчега на принц Филип потегли към параклиса " Сейнт Джордж ".

В 17.00 ч. херцогът на Единбург беше почетен с едноминутно безмълвие. След като ковчегът, обгърнат с персоналния байрак на херцога, венец върху него, сабята му и шапката му от военноморския флот, беше докаран в параклиса, стартира траурната работа.







Това заравяне е извънредно, съобщи журналистката от БиБиСи Красимира Хендри. Принц Филип беше прочут с дълбоката си прямост и соленото си възприятие за комизъм, с желанието си
всичко да се случва без безусловно никаква пищност. В това число, още приживе бе оповестил, че не желае никакви изключения, когато е изпратен в последния му път. Днес церемонията протича освен по отношение на неговите условия, само че и с условията за обществено разграничаване във Англия. Мястото за отдаване на респект към паметта на принца е настрана от централния входа към Уиндзор, с цел да се избегне скупчването на доста хора.

Решението кой да бъде поканен на церемонията е взето персонално от кралица Елизабет Втора. Тя е трябвало да вземе доста сложни решения кой ще участва и кой не. Първоначално проектите за погребението на принц Филип са включвали 800 посетители, а желанието на кралицата е било да бъдат включени всички клонове на това голямо семейство на брачна половинка й.





На погребението участват децата, внуците на принц Филип, техните съпрузи и съпруги, представители на семейството Маунтбатън, както и посетители от немския клон на фамилното дърво на принца. Принц Хари също дойде във Англия преди пет дни и незабавно се е изолирал под карантина. От Бъкингамския замък оповестиха още предходната седмица, че неговата брачна половинка Меган няма да участва. Тя е бременна и е била посъветвана от лекаря си да не пътува.



Принц Хари и принц Уилям вървят дружно, само че не един до друг на финалната върволица зад ковчега от частния параклис към параклиса " Сейнт Джордж ", сред тях е подложен Питър Филипс, първи внук на принц Филип и наследник на принцеса Ана.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР