Великобритания предприема стъпки за едностранна промяна на споразумението за Брекзит

...
Великобритания предприема стъпки за едностранна промяна на споразумението за Брекзит
Коментари Харесай

Правителството в Лондон готви нов закон за анулиране на части от Протокола за Северна Ирландия

Великобритания подхваща стъпки за едностранна смяна на съглашението за Брекзит във връзка с Северноирландския протокол, който урежда търговията сред Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Пред Народното събрание външният министър Лиз Тръс разгласи, че се готви нов закон, който ще анулира елементи от договорката за Брекзит.

Новото законодателство ще улесни придвижването на артикули, планува използване на английското данъчно законодателство в Северна Ирландия. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович разгласи, че сходно деяние е недопустимо.

Британското държавно управление възнамерява да внесе проектозакон в Камарата на общините, който може да анулира някои елементи от противоречивия Протокол за Северна Ирландия, съобщи външният министър Лиз Тръс.

Законопроектът ще бъде импортиран в околните седмици. Правителството в Лондон твърди, че без да се реши казуса с Протокола няма да е допустима подялбата на властта в Северна Ирландия.

Лиз Тръс съобщи в Народното събрание, че поради сериозното състояние в провинцията може да се наложи държавното управление да работи едностранно, само че добави:

" Решение по пътя на договарянията с Европейски Съюз си остава желано от нас. Успоредно с внасянето на законодателството ние оставаме отворени за нови договаряния, в случай че можем да реализираме същия резултат по този метод. Поканих заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович на среща в Лондон да обсъдим всичко това допустимо най-скоро ".

Лондон твърди, че приемането на законодателство за смяна на Протокола е изцяло законно, само че не на същото мнение са в Брюксел и останалите английски партии, с изключение на част от ръководещите консерватори.

Шевчович сподели след изказването на Тръс, че Европейски Съюз е подготвен да играе своята роля в договарянията, само че би трябвало да бъде ясно, че Брюксел ще отговори с всички вероятни средства на едностранни дейности на британците за отменяне на публично подписан документ.

На 5 май парламентарните избори в Северна Ирландия бяха извоювани от националистите от " Шин Фейн ", само че в този момент те не могат да образуват държавно управление, а Народното събрание не може да действа, тъй като Демократичната юнионистка партия отхвърля да взе участие в ръководството, в случай че не се отстрани Протокола.

Това е документ, който защищава от пораждане на твърда граница с република Ирландия, само че изисква инспекция на стоките идващи в Северна Ирландия от останалата част от Обединеното кралство.

Юнионистите настояват, че това пречи на търговията и откъсва провинцията от кралството. Останалите партии, които са болшинство в Народното събрание,  не са срещу Протокола.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР