Великобритания осъди нападението срещу украинския язовир Нова Каховка, определяйки го

...
Великобритания осъди нападението срещу украинския язовир Нова Каховка, определяйки го
Коментари Харесай

Великобритания и Германия осъдиха унищожаването на язовира Нова Каховка

Великобритания осъди нападението против украинския язовир " Нова Каховка ", определяйки го като " непоносимо действие " и евентуално военно закононарушение, оповестиха Франс прес и Ройтерс.

" Унищожаването на язовира " Каховка " е непоносимо действие. Преднамереното нахлуване против чисто гражданска инфраструктура е военно закононарушение ", съобщи в Туитър английският външен министър Джеймс Клевърли.

Унищожаването на язовира " Нова Каховка " става на фона на ескалацията на насилието в Украйна и подхожда на тактиката на съветския президент Владимир Путин за набези против цивилен обекти, съобщи от своя страна немският канцлер Олаф Шолц. " По тази причина това е нещо, което има ново измерение, само че пасва на метода, по който Путин води тази война ", добави той в изявление за Ве Де Ер.

По тази причина е още по-важно Германия да продължи да поддържа Украйна колкото се наложи, добави той. Канцлерът акцентира, че Берлин следи със угриженост обстановката към АЕЦ Запорожие след унищожаването на язовира, който е доставял вода на електроцентралата.

По данни на МААЕ няма директна опасност за сигурността на централата.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че съветските сили са взривили язовира от вътрешността на обекта и добави, че Москва би трябвало да бъде държана виновна за " терористично нахлуване ".
Според украински боен представител задачата на Русия е била да попречи на украинските сили да прекосят р. Днепър, с цел да атакуван съветските сили, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Назначените от Русия служители в региона дадоха спорни сведения, като някои упрекнаха за случилото се обстрел от страна на Киев, а други обявиха, че язовирът се е развалил от единствено себе си. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Украйна е саботирала язовира, с цел да отвлече вниманието от несполучливата си контраатака.

В резултат на унищожаването на язовира в р. Днепър са изтекли 150 тона машинно масло, предизвестиха украински представители, като предизвестиха за огромен риск за околната среда. " Има и риск от ново приключване на машинно масло ", предизвести Даря Заривна, медийна съветничка на ръководителя на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

" Градът е наводнен ", съобщи пред съветската телевизия Владимир Леонтиев, кмет на град Нова Каховка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР