Великобритания е обявена за незаконен колониален окупатор от премиера на

...
Великобритания е обявена за незаконен колониален окупатор от премиера на
Коментари Харесай

Великобритания забрави да върне контрола върху островите Чагос на Мавриций

Великобритания е оповестена за " противозаконен колониален окупатор " от премиера на Мавриций, откакто " не помни " крайния период на Организация на обединените нации за връщане на островите Чагос, оповестява БиБиСи.

Това е спор, който продължава десетилетия сред Обединеното кралство и нацията в Индийския океан.

Пренебрегването на крайния период за връщането на отвъдморска територия на островната страна е откакто Организация на обединените нации даде на Обединеното кралство шест месеца да се откаже от контрола над островите Чагос - този интервал към този момент мина.

Мавриций твърди, че през 1965 година е заставен да търгува дребния архипелаг в Индийския океан за самостоятелност. Обединеното кралство изяснява, че не признава претенцията на Мавриций за суверенитет.

Британия упорства, че има цялостното право да задържи на островите - един от които " Диего Гарсия " е дом на американска военна авиобаза. " Обединеното кралство няма подозрение по отношение на своя суверенитет над Британската територия в Индийския океан, която е под непрестанен английски суверенитет от 1814 година Мавриций в никакъв случай не е имал суверенитет над територията и Англия не признава претенциите им ", се споделя в публично изказване на " Форийн офис ".

Архипелагът Чагос се отделя от Мавриций през 1965 година, когато Мавриций към момента е английска колония. Англия го закупи за 3 милиона лири.

Мавриций твърди, че е заставен да се откаже от него в подмяна на самостоятелност, която придобива през 1968 година През май Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава в интерес на връщането на островите Чагос - 116 страни поддържат този ход, а единствено шест са срещу.

Организация на обединените нации съобщи, че деколонизацията на Мавриций " не е извършена по метод, подобаващ на правото на самоопределение " и затова " продължаващата администрация... съставлява непозволено деяние ".

Резолюцията на Организация на обединените нации е единствено три месеца, откакто висшият съд на Организация на обединените нации посъветва Обединеното кралство да напусне островите " допустимо най-бързо ". След като шестмесечният интервал завърши, министър председателят на Мавриций Правинд Джуно разяснява, че Англия към този момент е противозаконен колониален окупатор.

През десетилетията Мавриций излага претенцията си и най-сетне - изключително след вота за Брекзит - обичайните съдружници на Англия в интернационалната общественост започнаха да изоставят Англия, да се въздържат или да гласоподават срещу нея в Организация на обединените нации, разяснява Андрю Хардинг от БиБиСи.

И в този момент Организация на обединените нации подхваща много обилни стъпки, с цел да каже: " Англия, вие се държите извънредно, това към момента е колониализъм - върнете го ". Англия подценява тези апели и може да има последици. Санкциите биха били мудни, постепенни и значително институционални - в смисъл, че Англия ще се окаже притисната към институции, които обичайно считат за доста значими.

Англия към този момент няма арбитър по Международния съд в Хага с 14 места и ще стартира да вижда карти на Организация на обединените нации, отразяващи правния факт, че Организация на обединените нации вижда тези острови като принадлежащи на Мавриций. Срокът не е обвързващ, тъй че няма да последват наказания или неотложно наказване - само че това може да се промени.

По време на резолюцията на Организация на обединените нации, " Форийн офис " разяснява, че Обединеното кралство не признава претенцията на Мавриций за суверенитет, само че ще се възползва от по-ранен ангажимент да съобщи контрола върху островите на Мавриций, когато те към този момент не са нужни за задачите на защитата.

Между 1968 и 1974 година Англия принудително изселва хиляди поданици на Чагос от родината им и ги изпраща на повече от 1000 благи до Мавриций и Сейшелите, където те са изправени пред последна беднотия и дискриминация. Мнозина се реалокираха във Англия с вярата за по-добър живот.

Тогава Англия кани Съединени американски щати да построят военна база на " Диего Гарсия. Американските самолети са изпратени от базата, с цел да бомбардират Афганистан и Ирак. Съобщава се, че оборудването се употребява и като " черен уебсайт " от Централно разузнавателно управление на САЩ за разпит на обвинени в тероризъм. През 2016 година наемът за базата е продължен до 2036 година.

Обединеното кралство неведнъж се извинява за насилственото изселване, което министър председателят на Мавриций съпоставя с закононарушение против човечеството.

През 2002 година, Британският закон за отвъдморските територии дава английско поданство на преселени поданици на Чагос, родени сред 1969 и 1982 година Но 13-годишният прозорец оставя някои фамилии разграничени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР