Великобритания би трябвало да е в правото си едностранно да

...
Великобритания би трябвало да е в правото си едностранно да
Коментари Харесай

Топ адвокат на ЕС: Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит

Великобритания би трябвало да е в правото си едностранно да анулира излизането си от Европейския съюз, смята най-високопоставеният юрист в Европа - генералният юрист на Съда на Европейски Съюз Кампос Санчес-Бордона.

Становището е необвързващо, написа Би Би Си, а Ройтерс припомня, че съдът нормално се преценява със мненията на генералния юрист при вземането на крайните решения.

Кампос Санчес-Бордона се произнася по питане на група шотландски политици дали Англия не може да приключи Брекзит без единодушието на останалите страни членки. Очаква се окончателното мнение на генералният юрист дали Англия може да го направи на по-късен стадий.

Съветът му идва при започване на петдневните диспути сред Камарата на общините и министър-председателя Тереза Мей по съглашението ѝ с Брюксел за Брекзит. Гласуването е идния вторник.

Санчес-Бордона декларира, че в случай че дадена страна реши да напусне Европейски Съюз, тя би трябвало да има и пълномощието да промени решението си по време на двугодишния развой на излизане , избран в член 50 от Договора за Европейски Съюз. Той твърди също, че страната би трябвало да може да го направи без единодушието на останалите 27 членки.

Поддръжниците на оставането на Англия в Европейски Съюз се надяват, че ще дадат на депутатите спомагателна опция да обмислят дали да одобрят или не проектозакона на Мей. Чрез решението си те биха могли да разрешат провеждането на различен референдум, с който да се отхвърли първият - за излизане на страната от Европейски Съюз.

Становището на основния юрист гласи, че член 50 разрешава едностранно анулиране на известието за желанието за отдръпване от Европейски Съюз. По думите му " тази опция продължава да съществува досега, в който съглашението за отдръпване е публично подписано ".

Обединеното кралство би трябвало да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година, само че съглашението с Европейски Съюз би трябвало да бъде подкрепено от мажоритарен избор.

Главният юрист на Европейския съвет Хуберт Легал твърди, че едностранно отдръпване може да сътвори " безкрайна неустановеност ", като разреши на страните да разгласят, че напущат Европейски Съюз в опит да обезпечат по-добри условия за участие, преди да анулират отдръпването си.

Адвокатите на държавното управление на Обединеното кралство настояват, че казусът е чисто предполагаем, защото " Обединеното кралство не има намерение да отдръпна известието си ", заради което съдиите от Европейския съд би трябвало да откажат да се произнесат по него. Те прибавят, че политиците зад случая желаят да го употребяват мнението като „ политически муниции “ и да укажат напън върху Англия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР