Велико Търново. Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова

...
Велико Търново. Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова
Коментари Харесай

Велико Търново: Общината получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа за образователна инфраструктура

Велико Търново. Велико Търново получава 7,9 милиона лв. безплатна финансова поддръжка по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, които ще бъдат вложени в възстановяване на общинската просветителната инфраструктура. Средствата са част от общо 624 милиона лв., които ще бъдат отпуснати по оперативната стратегия за рационализация на 4164 детски градини, учебни заведения и висши образователни заведения в цяла България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Новината бе обявена персонално от премиера Бойко Борисов по време на среща в Министерския съвет с кметове, учебни шефове и ректори от цяла България. В диалога участваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и ръководител на Националното съдружие на общините, районният министър Николай Нанков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и други
Проектът на великотърновската община планува съществени поправки в три учебни заведения - СУ „ Владимир Комаров ”, СУ „ Г. С. Раковски ” и „ Спортно учебно заведение Велико Търново ”, както и в три детски градини – „ Пролет ”, „ Ален мак ” и „ Рада войдода ”. Ще бъдат осъществени групи от действия, систематизирани в три посоки: реализиране на енергийна ефективност; възстановяване на базите на учебните заведения и детските градини посредством градивно подсилване, съществени вътрешни и външни поправки, обзавеждане, обезпечаване на налична среда на сградите; създаване на съоръжения с възобновими енергийни източници.
„ Подписаният контракт е следващата добра вест за Старата столица. Още през предишния програмен интервал предприехме съществени стъпки за осъвременяване на материалната база в учебните заведения и детските градини. Осигурените средства за трите образователни заведения и трите детски градини ще утвърдят Велико Търново като град с съвременна просветителна инфраструктура, която има основна роля за устойчивия разцвет ”, разяснява Даниел Панов.
„ В рамките на оповестените през днешния ден 624 милиона лв. са спомагателните 213 милиона лв., от които Велико Търново и още 21 общини се нуждаеха, с цел да осъществят плановете си за учебни заведения и детски градини по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Благодаря на премиера Бойко Борисов, на държавното управление, на районното министерство и на Европейската комисия за намирането на решение на този значим въпрос, останал забранен от служебното държавно управление. Кабинетът ясно потвърждава, че образованието фактически е водещ народен приоритет. От историята знаем, че това е верният път – при великия Стефан Стамболов просветата е измежду най-важните държавни грижи и единствено 15 години след Освобождението България претърпява стопански и икономически подем “, сподели още Даниел Панов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР