Велико Търново. Съвременен прочит на операта Мария Десислава“ от Парашкев

...
Велико Търново. Съвременен прочит на операта Мария Десислава“ от Парашкев
Коментари Харесай

Велико Търново: Съвременен прочит на операта „Мария Десислава“ ще представи Държавна опера – Русе на Втория летен сезон на българските театри „Сцена на вековете“

Велико Търново. Съвременен прочит на операта „ Мария Десислава “ от Парашкев Хаджиев ще показа Държавна опера – Русе на Втория летен сезон на българските театри „ Сцена на вековете “ във Велико Търново. Това заяви изпълнителният шеф на Русенската опера Пламен Александров, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново. Той акцентира, че „ Мария Десислава “ е единственото българско заглавие в афиша на „ Сцена на вековете “ тази година. „ То освен дава отговор на ситуацията, само че се свързва и с годишнините, които означаваме през 2017 година – 820 години от коронясването на цар Калоян и годишнината от неговата гибел “, уточни Пламен Александров. В основната роля влиза Мария Цветкова, която е и солист на Държавна опера – Русе. Нейн сътрудник ще бъде тенорът на Русенската опера Петър Костов в ролята на Мирослав, а в ролята на нейния брат Иван Шишман влиза баритонът Александър Крунев. „ Ще имаме удоволствието да представим операта сценографски, в един по-авангарден и чужд до момента метод. Операта няма да съставлява един опит за достоверно костюмиране, нито една музикално–историческа възстановка. Търсим една изчистена стилистика, с една съвременна сценография, която да концентрира публиката, не толкоз върху опитите за историческа меродавност на костюми, което по принцип е мъчно постижимо, а да даде ясно изображение на страстите, на възприятията, на взаимоотношенията на отелените герои. Всичко това ще изпъкне в една внушаваща, забелязваща се и запаметяваща се картина на този трагичен миг от българската история. Ще използваме и голям брой кинофрагменти и видеоефекти, които ще илюстрират страстите, мислите, възприятията на хората, тъй като нашите герои въпреки всичко са били хора и макар,че са исторически персони, те са носели своя човешки темперамент “, съобщи режисьорът Пламен Бейков. Автор на либретото е Камен Зидаров. То е написано по пиесата „ Иван Шишман “. Операта ще бъде показана на 4 август, от 21.00 часа, на крепостта " Царевец ".
Вторият летен сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете “ ще бъде закрит с концерт „ Фондацията в операта “ на 8 септември в Летния спектакъл в парк „ Марно поле “. Концертът е от репертоара на симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе и на група „ Фондацията “. „ Закриването е с обичаните песни на четири генерации българи. Това са най-хубавите песни на „ Щурците “, ФСБ, БТР и Дони и Момчил. Тази фондация, която направиха Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Дони, компилира тези песни. Това са бисерите на българската сцена от 60-те години до през днешния ден “, съобщи диригентът на Държавна опера – Русе Владимир Бошнаков.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР