Велико Търново. Прочутият немски саксофонен квартет Сигнум“ за първи път

...
Велико Търново. Прочутият немски саксофонен квартет Сигнум“ за първи път
Коментари Харесай

Виртуозните саксофонисти от „Сигнум” гостуват за пръв път във Велико Търново на 23 септември

Велико Търново. Прочутият немски саксофонен квартет „ Сигнум “ за първи път ще гастролират тази есен във Велико Търново. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Велико Търново от Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “. Концертът на известните музиканти с пианиста Кай Шумахер ще е в края на септември. Събитието е част от Културния календар на Велико Търново за 2021 година.

„ Горещо адмирираните провокатори от „ Сигнум “, които с лекост прескачат от барок до най-нова музика, идват в България за взаимен план на 18-ия Европейски музикален фестивал Варна и 60-ия ММФ „ Мартенски музикални дни ” – Русе “, споделят още от „ Царевград Търнов “.

Меломаните ще имат удоволствието да чуят най-новия концертен план на „ Сигнум ” – „ Goldberg nights ”, въодушевен от фамозните вариации на Бах, само че включващ още и аранжирани произведения на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за българската аудитория име - Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и приет композитор експериментатор, който се включва в плана на саксофонистите със своя творба и с персоналното си театрално присъединяване.

Петимата актьори ще поведат публиката на вълнуващо странствуване из селенията на музиката, основана с мисъл за нощта, като време за надълбоко креативно предусещане. Музикантите са носители на многочислени награди, получили са прелестни мнения от музикалната рецензия и възхитен банкет от публиката по света. Признати са за едни от новаторите на актуалната сцена на класическата музика, поради виртуозното превключване сред разнообразни стилове и жанрове в техните авторски аранжименти на произведения от разнообразни столетия.

В основата на плана „ Goldberg nights ” са фамозните „ Голдберг вариации ” на Йохан Себастиян Бах. Любопитната им история потегля от Голдберг - клавесинист на настойника на Бах граф Кайзерлинг. Страдащият от бодърствуване граф помолил Бах да напише няколко нежни пиеси, които Голдберг да извършва през безсънните му нощи. Към тази история с привкус на легенда виртуозите на саксофона ще прибавят и моменти от произведения на романтиците Франц Шуберт и Фредерик Шопен, за които нощта носи прегръдката на поетичната потиснатост. Контрапунктно в програмата ще се впишат американските композитори Джордж Гершуин и Стив Райх, въвличащи в музикалния театър звуците на града, който в никакъв случай не спи. А новаторският реализатор от ХХI век Кай Шумахер ще включи в микса екстаза на безсънните нощни клубове и звукови лаборатории.

Билети за концерта, който ще се организира на 23 септември от 19.00 часа в огромна зала на МДТ „ Константин Кисимов “, се оферират на касата на театъра, в Туристически информативен център на ул. „ Хр. Ботев ” № 5, както и в мрежата на Ивентим.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР