Велико Търново. Постоянната комисия по образование в 44-тото Народно събрание

...
Велико Търново. Постоянната комисия по образование в 44-тото Народно събрание
Коментари Харесай

Велико Търново: В града се провежда заседание на Парламентарната комисия по образование

Велико Търново. Постоянната комисия по обучение в 44-тото Народно заседание заседава във Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Работната среща бе открита от кмета Даниел Панов и от ръководителя на парламентарния орган Милена Дамянова. Един от главните акценти бе подложен върху професионалното обучение и връзката сред учебните заведения, университета, бизнеса и пазара на труда. Заседанието събра представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, на просветителни институции, също академични преподаватели и учители. Заместник-министърът на просветата Таня Михайлова срещна аудиторията със тактиката за развиването на професионалното обучение, главните ограничения и методики в документа.
В приветствените си думи кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на управлението на комисията, че е избрала Велико Търново за изнесеното съвещание. Той акцентира, че тази процедура е сполучлива, тъй като дава опция редица местни и районни въпроси, сложени от шефове на учебни заведения, учители и даже родители, да намерят бързи и съответни отговори. „ Вече втора година Управителният съвет на Националното съдружие на общините организира сходни изнесени съвещания. Това разрешава да се срещнем в елементи с проблемите в обитаемоте места и градовете и да намерим навреме решения. Нека и останалите парламентарни комисии приложат този модел на работа “, сподели Панов.
„ Радвам се, че акцентът през днешния ден е подложен върху професионалното обучение и върху връзката с бизнеса. Във Велико Търново към този момент втора година работим в тази тенденция. След районния разбор на пазара на труда, който изготвихме с евродепутата Ева Майдел, към този момент имаме работещи решения и нови паралелки в учебните заведения. Все повече работодатели дават базите и даже лабораториите си за на практика занятия на учениците “, разяснява Даниел Панов.
Той уточни и няколко образеца за работещата връзка сред бизнеса и образованието - в Професионалната гимназия по туризъм е основан клас по хлебарство, което дава отговор на потребностите на хранително-вкусовите предприятията. Възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и електротехника организират практиката си в огромна локална компания, работеща в IT сферата. Планирано е и основаването на бакалавърска компетентност по технология на храненето в филиала на реномиран български университет.
„ Вярвам, че днешното съвещание ще даде отговори на доста сложени въпроси, в това число за новите моменти в законодателството, делегираните бюджети и по други тематики “, сподели на финала на изявлението си Даниел Панов. Приветствия насочиха също регионалният шеф проф. Любомира Попова и Милена Дамянова.
В рамките на изнесеното съвещание на комисията е планувано и работно посещаване в Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР