Велико Търново. Магия с яйца, аристократични бижута и предмети от

...
Велико Търново. Магия с яйца, аристократични бижута и предмети от
Коментари Харесай

Аристократични бижута с перли и злато са сред находките от тазгодишните разкопки на крепостта Трапезица

Велико Търново. Магия с яйца, аристократични бижута и предмети от бита са измежду находките от тазгодишните разкопки на крепостта Трапезица в остарялата столица. Това заключи пред публицисти ръководителят на екипа, който изследва региона доцент Деян Рабовянов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Доц. Рабовянов посочи, че откритията са над 600, като над 430 от тях са монети – медни и сребърни. Археолозите са работили върху повърхност от 250 квадратни метра. Сред най-интересните предмети са два солидни златни наушника, украсени с камъни и перли, и пръстен. Според специалистите те имат висока художествена и експозиционна стойност, тъй като златното им покритие е общо над 50 грама. Накитите са били в жилища в южния бранш на хълма, северно от югозападната врата на крепостта, което е забавно, тъй като нормално на такива находки се попада в некрополи.

При разкопките са открити още голямо количество керамика, разкрити са четири къщи, голям брой по-ранни от тях средновековни структури от столичния интервал – ями, вкопани жилища, разнообразни по темперамент икономически уреди. В една от къщите, под пода, археолозите се натъкват на керамичен съд с три яйца. Гърнето е било вкопано при строителството на жилището и се допуска, че това е магия за добра прокоба.
„ Досега не го предполагахме, само че се оказа, че тази част на Трапезица – северно до югозападната врата, която е изселена и напусната след завладяването на Търново от османците през 1393 година – е имала непокътнато население. Един дребен квартал е траял да съществува в крепостта. Нямаме още директни данни, които да го потвърждават, само че догатките са ни, че популацията е било от страна на завоевателите. По сходен метод Царевец е изчистен от християнското, от българското население, с цел да може да управляват крепостта. По този метод очевидно е постъпено и с Трапезица, единствено, че за разлика от Царевец, която е траяла да съществува до Освобождението, Трапезица е напусната очевидно в края на 15 век ”, разясни Рабовянов.

Част от откритите предмети евентуално ще бъдат включени в национална експозиция, която ще бъде подредена през февруари – март 2022-а в Националния археологически музей в София.

През актуалната година завърши 12-я сезон на разкопки в южния бранш на Трапезица. Проучването на терена към този момент обгръща 3 дка. То се прави по контракт сред Министерството на културата и Националния археологически институт. Бюджетът през 2021-а е бил 35 хиляди лв., които с изключение на за самите разкопки, са и за консервационна активност.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР