Велико Търново. Кандидати за народни представители от коалиция Българските патриоти“

...
Велико Търново. Кандидати за народни представители от коалиция Българските патриоти“
Коментари Харесай

Кандидати за народни представители от коалиция „Българските патриоти“ в 4 Великотърновски МИР почетоха паметта на загиналите за свободата на Македония

Велико Търново. Кандидати за народни представители от коалиция „ Българските патриоти “ в 4 Великотърновски МИР уважиха паметта на починалите за свободата на Македония с панихида, отслужена в храма „ Свети Николай “ от свещеноиконом Славчо Иванов. От „ Българските патриоти “ припомниха, че Свети Дух е един от огромните християнски празници. Преди век Вътрешна македонска революционна организация и организациите на македонските българи в България и по света избират този християнски празник, с цел да почетат паметта на десетките хиляди българи, починали в национално-освободителните битки в Македония в края на 19-и и началото на 20-и век против турското иго и против режима на Кралска Югославия и Кралска Гърция.

„ Тази традиция беше обновена в последните години от Вътрешна македонска революционна организация и до момента в който почитаме този ден и паметта на тези българи, българската идея в Македония няма да бъде изгубена “, сподели доцент Милен Михов, лидер на листата.

В църквата „ Св. Николай “ се пазят урни с пръст от 4-те краища на България – Добруджа, Мизия, Тракия и Македония.

„ Тя беше донесена тук във връзка годишнината от Търновската конституция от народните представители на Вътрешна македонска революционна организация от тези краища и се пази и се изнася при отбелязване на паметта на българите, дали живота си за родината “, добави лидерът на листата с №16.

По-късно бе поднесен и венец на паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов на едноименната улица във Велико Търново. През 1903 година подпoручик Панайотов напуща своята военна работа и взе участие в Илинденско-Преображенското въстание, където отдава своя живот за свободата на българите в Македония.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР