Велико Търново. Хокерно погребение от Ранната желязна епоха и два

...
Велико Търново. Хокерно погребение от Ранната желязна епоха и два
Коментари Харесай

Велико Търново: Хокерно погребение от Ранната желязна епоха и два средновековни гроба от 13 век са открити на разкопките в крепостта Ряховец

Велико Търново. Хокерно заравяне от Ранната желязна ера и два средновековни гроба от 13 век са открити на разкопките в крепостта Ряховец. Това сподели пред публицисти ръководителят на археологическите изследвания на крепостта Илиян Петракиев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Той изясни, че за втора поредна година екипът се е натъкнал на гробове от този интервал, като индивидите са заровени наоколо до жилището в северна посока. „ Интересното е, че тази година гробовете се оказаха отвън крепостната стена, което потвърждава, че тази стена не е функционирала като защитно барикада. Ще се опитаме да създадем ДНК разбор, както направихме предходния сезон с първия открит скелет “, изясни Илиян Петракиев.
Той напомни, че от първата година на разкопките са открити пластове от Ранната желязна ера в интервала към 1200 г.пр.н.е. до към 600 година прочие н. е. За първи път археолозите се натъкнали на жилище от този интервал. “Голямата ни изненада беше хокерно заравяне, т.е. в ембрионална поза, на детски скелет в непосредствена непосредственост до крепостната от външната страна. Надяваме се да създадем AMS дата и на този субект, като по този метод ще сравним археологически данни от керамиката от ранното желязо, датата от скелета, и от предходната година имаме дата от една пещ, която съответствува някъде сред 1360 – 1120 година прочие н. е. Идеята ни е вкупом да проучваме този слой от ранно-желязната ера “, добави Илиян Петракиев.
Той посочи, че ползата към откритието е голям, защото се оказало, че индивидът принадлежи към антична хаплогрупа, която се отделя още преди 10 хиляди години, и е обвързван с мезолитното население. „ Това са последните палеолитни ловци, които се изтеглят на север, а от югоизток идва първото неолитно население. Интересно е да се означи, че тази хаплогрупа не е записана в България в гробове отпреди нашият скелет от предходната година, а в днешно време се среща извънредно рядко, към 3.5 % от локалното население принадлежи към тази група. Ареалът на разпространяване на тази група е най-силен при общността на саамите в най-северните региони на Европа, в Каспийския басейн, към Урал и стига до Централна и Югоизточна Европа в откъслечни детайли “, описа ръководителят на разкопките. По думите му, с по-голяма база данни ще се отговори на въпроса по какъв метод тази група е пристигнала в България и към какъв етнос може да ни насочи.
Илиян Петракиев добави, че техни сътрудници от Харвард се интересуват от изследванията им и евентуално ДНК разбор ще бъде осъществен точно там, какъвто е изработен и на откритият през 2017 година скелет северно от първото намерено жилище.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР