Велики четвъртък е един от най-важните дни от Страстната седмица.На

...
Велики четвъртък е един от най-важните дни от Страстната седмица.На
Коментари Харесай

Велики четвъртък е – боядисваме яйца преди изгрев


Велики четвъртък е един от най-важните дни от Страстната седмица.

На този ден се напомня Тайната вечеря на Божия наследник с апостолите, на която Исус Христос дава на своите възпитаници последните си духовни упътвания.

Снимка: iStock


След вечерята Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил: „ Вземете, яжте, това е моето тяло! “. После вдигнал чашата и споделил: „ Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете “. След причастието Христос показал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден.

На този ден хиляди миряни посещават Тържествената литургия, с цел да почувстват благодатта на изцелението от душевни и телесни недъзи.

Вярващите, спазвали великденския пост, се причестяват точно на Велики четвъртък.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък – преди изгрев, или на Велика събота.

Първото яйце би трябвало да се боядиса в алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията.

Снимка: Аз, репортерът


Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата – да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. Яйцето се пази, с цел да носи шанс.

Следващото яйце също е алено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното свещенодействие.

Снимка: БГНЕС


По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладостен ритуален самун, който символизира тялото на Исус Христос, по този начин както боядисаните в алено яйца символизират кръвта му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР