Великденските празници са периода, в който традиционно хапваме повечко яйца

...
Великденските празници са периода, в който традиционно хапваме повечко яйца
Коментари Харесай

Положителните ефекти на яйчния жълтък върху тялото

Великденските празници са интервала, в който обичайно хапваме повечко яйца от нормалното. Всички знаем за изгодите на тази храна за цялостното здраве на тялото и помощта ѝ в посока евентуална загуба на мазнини и понижаване равнищата на инфектиране.

И въпреки всичко сме чували, че с яйцата не трябва да се прекалява и най-много с вкусния жълтък. Причина за това е високото наличие на холестерол и наситени мазнини. Разпространено е даже схващането, че не трябва да се ядат повече от три яйца дневно - количество, признато като здравословно.

Ако изключим това обаче, жълтъкът е извънредно потребна храна. Той съдържа всички витамини (с изключение на витамин С) и е богат на хранителни субстанции като фосфор, селен, желязо, калций, цинк. Затова не е чудно, че е определян като храна, която има главно позитивни резултати върху организма. От Eath This, Not That посочват четири съществени от тях.

Очите

Яйчните жълтъци съдържат фитохимикала лутеин, който в действителност придава жълтия му нюанс. А от дълго време е открито, че лутеинът е обвързван със здравето на очите. Той предотвратяването на недъгавост на макулата, която постоянно се случва с напредването на възрастта.

Мускулите

Жълтъкът съдържа съвсем половината от цялото количество протеин в яйцето, споделя Амидор. Протеинът оказва помощ за редица процеси в организма, в това число за създаване на мускулите.

Сърцето

Редица експерти по хранене считат, че жълтъкът обезпечава по този начин потребните омега-3 мастни киселини. Те за оказват помощ за поощряване здравето на сърцето и понижават риска от гибел от сърдечни болести.

Някои омега-3 киселини също се свързват и евентуално заличаване на раковите кафези и попречване на болести като артрит.

Костите

Яйчният жълтък е един от главните хранителни източници на витамин D. Витаминът оказва помощ на калция да се всмуква и по този начин дружно оказват помощ за поддържане на здравето на костите. Затова и подрсатващите, и хората в преклонна възраст е значимо да употребяват досатъчно жълтъци, с цел да предотвратят риска от костни болести - като рахит при деца и остеопороза при възрастните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР