Великденската трапеза тази година в Хърватия излиза между 100 и

...
Великденската трапеза тази година в Хърватия излиза между 100 и
Коментари Харесай

Колко ще струва Великденската трапеза в Хърватия

Великденската софра тази година в Хърватия излиза сред 100 и 328 евро, оповестява организация Хина, като се базира на калкулации на Федерацията на синдикатите в Хърватия (NHS).

Тази година „ скъпата “ великденска потребителска кошница ще коства към 328 евро, междинната – към 204 евро, а скромната – 100 евро, съобщи през днешния ден водачът на Федерацията на синдикатите Крешимир Север на конференция в Загреб.

От федерацията показват, че ще има жители, които няма да могат да си разрешат даже най-скромната кошница.

" Само скъпата кошница отразява духа на традицията и включва това, което при естествени условия би трябвало да е налично за всички хора. Средната леко се отклонява от това и е компромис, а скромната обезпечава скромна празнична софра ", сподели синдикалистът.

Тази година инфлацията в Хърватия е 10,6 %, а цените на питателните артикули са се повишили с 15,3 на 100. Миналата година цените на храните се усилиха с близо 20 %, означи водачът на Федерацията на синдикатите в Хърватия.

Той посочи, че потребителските кошници са изчислявани за тричленни фамилии за четирите дни на великденските празници.

„ Скъпата “ кошница включва най-качествената риба за Разпети петък, шунка, агнешко или телешко месо, козунак и питиета. В междинната са включени шунка, по-евтина риба, младо свинско месо или месо със приблизително качество, а скромната кошница включва сардини като най-евтина риба, пиле, свинска плешка, евтини питиета и козунак, показва Хина.

" За страдание има група жители, които няма да могат да си разрешат даже скромната празнична кошница, тъй като мъчно свързват двата края ", сподели Крешимир Север.

По думите му ситуацията е изключително тежко за пенсионерите, тъй като междинната пенсия не може да покрие главните разноски за живот. Подобна е обстановката за хората, които получават минимална работна заплата, която в Хърватия е 560 евро.

Според синдикалиста болшинството от хората няма да могат да отпразнуват почтено Великден, като се има поради, че над 800 000 души получават междинна месечна заплата от 930 евро, а пенсионерите са над 1,2 милиона души.

Помолен да съпостави цените на тазгодишните великденски кошници с миналогодишните, водачът на Федерацията на синдикатите в Хърватия съобщи, че разликите в цените са " големи, съвсем несравними ", и са били обилни още на предишния Великден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР