Великден наближава и всяка домакиня, която ще боядисва яйца, започва

...
Великден наближава и всяка домакиня, която ще боядисва яйца, започва
Коментари Харесай

Всички слагате оцет и сол, но ето какво добавям аз във водата на яйцата и няма нито едно пукнато!

Великден наближава и всяка стопанка, която ще боядисва яйца, стартира да преравя мрежата за нови хрумвания за боядисване или пък за препоръки по какъв начин да не се напукат яйцата при варене.

Ние от „ За Жената “ попаднахме на един доста забавен трик, който неотдавна бе открит от опитни домакини и благодарение на който яйцата се подготвят съвършено. Всеки знае, че към водата би трябвало да се прибавят сол и малко оцет или една чаена лъжичка сода бикарбонат, с цел да се резервира черупката твърда, без пукнатини.

Но този път домакините откриха, че доста ефикасен способ е да добавите няколко клечки кибрит или няколко клечки за зъби. Колкото и необичайно да звучи, домакините обясниха, че кибритените клечки или клечките за зъби предотвратяват приключването на белтъка, даже в случай че има дребна цепнатина в черупката.

 клечки кибрит

Няма пояснение за това, само че доста професионални готвачи са забелязали, че този способ работи. Не слагайте прекалено много клечки, задоволително е да поставите 3-5 броя във вряща вода. След 10 минути варене, когато яйцата се охладят, проверете за повреди. Ето защо да внимавате:

Внимавайте да не сварите яйцата незабавно откакто ги извадите от хладилника. Студените яйца в действителност се напукват доста елементарно при готвене. Така че, преди да започнете да ги варите, извадете ги от хладилника и ги оставете да престоят няколко часа на стайна температура. Това предписание важи и при подготвяне на тесто.

 яйца в кора

Когато ги поставяте в тенджера, внимавайте да няма прекалено много яйца в тенджерата. Ако варите повече яйца, най-добре е да ги разделите в две или повече тенджери. Ако ги сложите да се варят в тенджера, е по-вероятно да се блъскат по време на варенето, а това също може да докара до напукване. Трябва да има задоволително пространство сред тях. Поставете ги в купата доста постепенно и деликатно, с цел да не се напукат при удряне на дъното на купата. Трябва да залеете със студена вода яйцата, които ще сложите в тенджерата. Не забравяйте да предвидите най-малко 2 см вода върху яйцата. Налейте водата постепенно. След това прибавете половин чаена лъжичка оцет към водата и прибавете сол, с цел да стане водата задоволително солена.

 заливане яйца вода

Оцетът е изключително значим за попречване образуването на пукнатини в черупката на яйцата. Включете котлона на междинен огън и изчакайте водата да заври, след което намалете котлона и варете на слаб огън, до момента в който се свари яйцето.

За страдание, няма гаранция, че някое яйце няма да се счупи. Зависи и от типа на яйцето, което сте закупили. Въпреки това, в случай че се придържате към тези способи, възможностите ви за триумф се усилват фрапантно.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР