Великден е един от най-светлите християнски празници. Боядисването на яйца

...
Великден е един от най-светлите християнски празници. Боядисването на яйца
Коментари Харесай

Тънкости при боядисването на яйца

Великден е един от най-светлите християнски празници. Боядисването на яйца е присъщ обред за този празник.

За да извършите хубави твърдо сварени яйца, те би трябвало да се варят към 10-12 минути след завирането на водата. Сложете яйцата в студена вода, която е авансово посолена.

Преди да пуснете яйцата във водата, се уверете, че те са чисти. Засичайте минутите на варенето след завирането на водата. След като ги извадите, ги подсушете. Тогава можете да започнете с боядисването, още до момента в който са топли, което значи, че авансово би трябвало да сте подготвили багрилата.

Най-разпространеният метод за боядисване е потапянето на яйцата в авансово разтворена багра. Следвайте напътствията на пакетчетата, разтваряйки боята. Дръжте яйцата най-малко 10 минути, с цел да получите кондензиран цвят.

Съответно, в случай че желаете по-блед цвят, ги дръжте по-кратко време. След изваждането от боята ги отцедете на попивателна хартия и по-късно полирайте с памук, пропит с олио.

Можете в купичката с разтворена багра да сложите 1-2 с.л. олио. Когато потопите яйцето, олиото ще полепне тук-там по него и по този начин боята няма да проникне там.

 Боядисани яйца

Ще получите яйца на петна, като можете поредно да ги пускате в купичките с обособените бои, а резултатът е шарени и пъстри яйца.

Вземете едно парче памук, което да бъде толкоз огромно, едвам обвие едно яйце. Поръсете памукът с всички цветове от разтворените бои. Увийте памука плътно към яйцето и оставете да стои по този начин 10 минути. Ще получите красиво нашарено яйце. Използвайте памука за не повече от две или три яйца, тъй като по-късно резултатът е неудовлетворителен.

По изцяло изстинали яйца можете да рисувате с восък. Развихрете въображението си и създайте красиви фигури или надписи. След като ги изрисувате, ги потопете в стремежи цвят багра. Там, където сте рисували с восък, боята не хваща и по този метод се образуват фигурите, които са изрисувани.

Друг вид да получите красиво яйце, е да поставите листенце с забавна форма или дрънкулка от материал, който не пропуща. Стегнете с чорапогащник или фино и еластично парче плат и потопете в боята. След като го извадите, деликатно махнете яйцето. Получава се красива дрънкулка.

Ако желаете красиви мраморни яйца, би трябвало да употребявате сурови яйца. Завържете всяко едно яйце в парче от чорапогащник, като преди този момент сте обвили самото яйце в люспа от червен кромид лук. Използвайте най-горните и тъмни люспи. След като завържете плътно с чорапогащника сварете яйцето. Потопете в багра, отцедете и деликатно го извадете.

 Шарени яйца

Винаги откакто боядисате яйце, го полирайте с парче памук и олио, с цел да се получи хубав искра.

Не забравяйте - първото боядисано яйце би трябвало да е алено! С него се рисува кръст върху челата на децата. То би трябвало да се пази до идващия Великден. Второто яйце също е алено и се оставя в църквата, по време на литургията преди Великден.

Кога се боядисват яйца

Традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР