Великден е един от най-големите и светли християнски празници. Но

...
Великден е един от най-големите и светли християнски празници. Но
Коментари Харесай

На лов за слънце, радост и шоколадови яйца - историята на една забавната великденска традиция

Великден е един от най-големите и светли християнски празници. Но с изключение на религиозното си значение, този специфичен ден отбелязва и възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата.

Великден е топло слънце, благоухание на цъфнали дръвчета и ароматни козунаци, пъстри яйца, детски смях, вкусна софра и вълшебни фамилни моменти.

Има доста прелестни обичаи, свързани с празника, които всяко семейство обича и съблюдава. Някои от тях са ни познати, други не чак толкоз, а трети даже не идват от България, само че това не значи, че не можем да ги съблюдаваме и цялото семейство да се забавлява с помощта на тях.

А по какъв начин ви звучи следната традиция - лов на шоколадови яйца? На нас ни звучи тооолкова вкусно! И доста занимателно!

 великден Istock

Традицията за лов на великденски яйца и подаряването на шоколадови яйца на децата за Великден стартира през 17-ти век в Германия. Емигранти придвижват традицията в САЩ  през 18-ти век, където е извънредно известна и до през днешния ден. Децата там търсят шоколадови яйца, които родителите им крият из домовете или на двора и пълнят кошничките си с лакомствата. Традицията е обичана и на италианците. Децата в Италия търсят шоколадовите яйца в паркове и градини, а на празника участва и човек, облечен като Великденския заек. Той дава специфична премия на фамилията, което открие най-вече яйца.

Традицията за лов на великденски яйца се е трансформирала в неразделна част от великденските празници в международен мащаб. Независимо дали става въпрос за нормално търсене на яйца в задния двор или огромно публично събитие, то
е занимателен и различен начин хората да отпразнуват празника със фамилията и приятелите си.

 великден Istock

А за какво се ловуват шоколадови яйца?

В доста култури търсенето на великденски яйца е знак на нов живот и вяра. Яйцата са познати като знак на
изобилие и нов живот, което ги прави идеални за празник, който чества прераждането и новото начало. За християните великденското яйце представлява възкресението на Исус Христос и обещанието за безконечен живот. В други култури, Великден е празник, който отбелязва настъпването на пролетта и обновяването на живота в природата.

Дори не е толкоз важно откъде идва самата традиция, а какво носи тя като страст и обръщение. Ловът на великденски яйца носи наслада и забавление за цялото семейство и може да се трансформира в занимателно съревнование и благ спомен.  

Ако желаете да отпразнувате Великден с лов на яйца, има доста способи да организирате това развлечение. Много е просто - използвайте сварени и боядисани яйца или пък шоколадови (както повелява традицията) и ги скрийте на разнообразни места вашия дом или двор. Можете да извършите лова на яйца със спортен темперамент като измислите награди за децата, които намерят най-вече яйца. 

Най-важното е да се забавлявате и да прекарате нежни и радостни мигове със фамилията си!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР